wikkeling van de Islam in Indonesië. Waibler maakte duidelijk, dat weliswaar 90% van de Indonesiërs zegt Islamiet te zijn, maar dat het gaat om verschillende verschijningsvormen van de Islam. De oorzaken hiervoor zijn te vinden in geografische, etnische, historische en economische verschillen. Het citaat ‘Ik ben een wild dier / Uit de kudde verbannen’, uit een gedicht van de Indonesische auteur Chairil Anwar, gebruikte Rüdiger Siebert (van de radiozender Deutsche Welle uit Keulen) als motto van zijn voordracht over de cultuurpolitieke situatie van de intellectuelen in Indonesië in verleden en heden.
Terugblikkend op de laatste twee symposia (het voorlaatste vond in 1997 plaats), lijkt het erop dat het Internationale Multatuli-Gesellschaft op een punt is aangeland, waar een kwaliteitsverbetering van de symposia noodzakelijk is, willen ze een productief karakter behouden. Het zal voor het Duitse Multatuli-Gesellschaft moeilijk zijn dit op eigen kracht te bereiken: het heeft de steun nodig van de wereld van wetenschap en cultuur. De houding van vriendelijk negeren moet veranderen, maar in de eerste plaats moet toch de Gesellschaft zelf zijn plaats bepalen en zijn perspectieven definiëren.
Een andere omstandigheid karakteriseert de situatie treffend: het sterfhuis van Multatuli, dat steeds onderdak bood aan de deelnemers van de symposia, is gesloten. Hoewel er nog voor de laatste maal het zogenaamde Dämmerschoppen (vrij te vertalen met: een goed glas bij het vallen van de avond) plaatshad, is de toekomst van het gebouw onzeker. De stad Ingelheim voelt zich niet verantwoordelijk voor het behoud van het monument, daaraan hebben ook zes symposia niets kunnen veranderen. Mentaliteitsverandering is dus ook hier noodzakelijk.
Uwe Genetzke, Halle an der Saale
(Vertaling: Jos van Waterschoot)