Jos van Waterschoot
Multatuli's Verzamelde werken: een kleine advertentie-oorlog. Uit het Multatuli Museum (n.r.) 3.
In 1891 verschenen bij Uitgeversmaatschappij Elsevier de Verzamelde werken van Multatuli, ‘de eerste naar tydsorde gerangschikte uitgave bezorgd door zyne weduwe’, zoals de titelpagina's van de tien delen vermelden. De reeks verscheen in de zogenaamde kopjes-editie, genoemd naar de gouden bandstempel op het voorplat met het portret van Multatuli naar de litho van August Allebé. Die kopjes-editie was gestart in 1889. Enkele afzonderlijke titels uit de latere Verzamelde werken verschenen in dat jaar in een bruine band met vergulde kop.
Met opzet werd in de titel Verzamelde werken gebruikt en niet Volledige werken. Dat kwam omdat Elsevier niet de rechten op alle werken van Multatuli bezat. Met name de Millioenenstudiën, Over specialiteiten en Nog eens vrye arbeid waren via uitgever J. Waltman Jr. te Delft in handen gekomen van de uitgeverij Gebr. E. & M. Cohen te Arnhem. In 1889 hadden de Gebr. Cohen, in navolging van Elsevier, een uitgave gepubliceerd van bovengenoemde werken in een groene band met vergulde Multatuli-kop op de voorkant. Titel van deze uitgave was Werken van Multatuli. Opzettelijk was voor een nagenoeg gelijkvormig uiterlijk gekozen, zodat de koper de boeken in zijn kast naast elkaar kon zetten en in een fraaie set van 14 banden Multatuli's werk compleet kon bezitten.
De kopjes-editie was niet echt een goedkope uitgave geweest. In 1899 besloot Elsevier daarom, geheel in de geest van Multatuli, een volkseditie te doen verschijnen. De boeken werden in de overbekende blauwe band, op goedkoop papier en in een grote oplage uitgebracht, zodat de prijs laag kon blijven. Deze Verzamelde werken van Multatuli kregen op het omslag de aanduiding mee waaraan de reeks haar naam dankt: de Garmond-editie, naar de voor de uitgave gebruikte letter. Uiteraard werd er een publiciteitscampagne gestart om de grote oplage ook aan de man te brengen. Bij boekhandelaren werden prospectussen afgezet en kon men op de reeks inschrijven. De prospectus van boekhandel Blankwaardt en Schoonhoven te 's-Gravenhage beloofde bijvoorbeeld: ‘Deze uitgave bevat toch drie duizend twee honderd acht en tachtig pagina's en kost slechts in 10 deelen ingenaaid f 6,50 of in 10 deelen prachtig gebonden slechts f 9,50, is gedrukt op zwaar houtvrij papier met een duidelijke en heldere letter. Geen uitgave vindt voor dien prijs zijn wederga.’ De boeken behoefden niet in één koop te worden aangeschaft. De tien delen zouden met tussenpozen van 6 weken verschijnen, zodat men na 18 maanden een complete set in huis kon hebben. Men kon dan ook per deel betalen, dus 65 cent voor de goedkope of 95 cent voor de duurdere uitgave. Het eerste deel zou op 15 november 1899 verschijnen.