Wellicht heeft de toename van de bezoekers uit binnen- en buitenland (15% van onze bezoekers is buitenlander!) te maken met het feit dat het museum op diverse Internet-sites te zien is. Het museum is zelf het meest direct betrokken bij de site die gemaakt en verzorgd wordt door Genootschapslid Inge van der Stadt. U vindt daar bijvoorbeeld ook diverse Multatuli-teksten en het is de bedoeling er in het vervolg ook onze Nieuwsbrief aan te koppelen. Het adres:
http://people.goplay.com/IngeVandeStadt/mulmuseng.html
Niet alleen in het Multatuli Museum is Multatuli dit jaar tentoongesteld. In de permanente overzichtstentoonstelling van het Letterkundig Museum neemt Multatuli een hele hoek in. Zij kregen daarvoor materiaal in langdurig bruikleen van het Multatuli Museum. Ook werd de urn van Multatuli in de Rotterdamse Kunsthal enkele maanden tentoongesteld in het kader van de tentoonstelling ‘Botje bij botje. Menselijke resten in musea’, samengesteld door Ewald Vanvugt. Bij deze tentoonstelling verscheen een boekje met dezelfde titel.
Nog enkele noemenswaardige publicaties. In Denemarken werd het afgelopen jaar de Deense Max Havelaar-(koffie)stichting opgericht. Ter gelegenheid hiervan oprichting verscheen de tweede druk van de Deense Max Havelaar. En ook in China vond men het tijd voor een tweede druk van dit meesterwerk. Helaas verscheen er dit jaar in Nederland niets nieuws van Multatuli, met uitzondering van de zoëven al genoemde Max Havelaar en de themabundeltjes.
Over Multatuli in een wat breder kader verschenen het afgelopen jaar twee noemenswaardige publicaties. Van de kenner van onze koloniale literatuur, E.M. Beekman, werkzaam in Amerika, verscheen het overzichtswerk Paradijzen van weleer. Koloniale literatuur uit Nederlands-Indië 1600-1950. Onder redactie van Theo D'haen en Gerard Termorshuizen verscheen De geest van Multatuli. Proteststemmen in vroegere Europese koloniën met een veertiental artikelen over het in de titel genoemde thema. Van minder belang, maar toch noemenswaard is het boek Oost-Indische inkt. 400 jaar Indië in de Nederlandse letteren. Tot slot verscheen in de reeks Mitteilungen der Internationale Multatuli-Gesellschaft deel 6, met daarin de teksten van de lezingen die werden uitgesproken bij het Multatuli-symposium dat in februari 1997 plaatsvond in Ingelheim.