bibliografisch aan het publiek werd voorgesteld. De tentoonstelling werd samengesteld door Jos Biemans, conservator van de Handschriftenafdeling van de Universiteitsbibliotheek te Amsterdam, geassisteerd door Liesbeth Eyl, en ondergetekende. De tentoonstelling Ik mag geen ogenblik suf zyn, samengesteld door Chantal Keijsper, gaf weer hoe intensief Multatuli zich bezighield met de typografie van zijn werk. Met behulp van een aantal handschriften en enig drukwerk werden voorbeelden gegeven van deze bemoeienis. Overigens liep deze tentoonstelling in afgeslankte vorm door in het Multatuli Museum, onder de titel Schryven als weerzinwekkende noodzakelykheid. Bij de twee tentoonstellingen in de Universiteitsbibliotheek verscheen een set van 5 briefkaarten, met daarop karikaturen en een portret van Multatuli. De kaarten en het begeleidend tekstboekje door schrijver dezes, werden gedrukt door De Ammoniet in een oplage van 275 exemplaren.
In november verscheen van mij een boekje met een Multatuli-wandeling door de binnenstad van Amsterdam. Aan de hand van citaten loopt de lezer langs plekken in Amsterdam die in leven en werk van de auteur een rol gespeeld hebben. De titel, Helaas, ik ben 'n Amsterdammer is een citaat van Douwes Dekker. Overigens is de wandeling gebaseerd op een reeds bestaande, kortere wandeling die door de Multatuli-Genootschapsbestuursleden Gert Jan Johannes en Dik van der Meulen was samengesteld. Bedoeling is dat vanaf het komende voorjaar deze wandeling onder deskundige begeleiding gemaakt kan worden vanuit het Multatuli Museum.
Op 23 en 24 mei organiseerde de faculteit der letteren van de Rijksuniversiteit Leiden bij gelegenheid van het lustrum van de universiteit een conferentie met zestien sprekers onder de overkoepelende titel De geest van Multatuli. De tekst van de voordrachten zal eerlang in boekvorm verschijnen.
De 35e aflevering van Over Multatuli werd op initiatief van de onvolprezen uitgever Gerke Postma op 21 oktober feestelijk gepresenteerd in Arti.
De privé-bibliotheek van Multatuli, zoals die staat tentoongesteld in het Multatuli Museum, heeft een zogenaamde eerste hulp-actie ondergaan. Het komt erop neer dat het verval van een groot deel van deze boeken is gestopt. Het wil beslist niet zeggen dat de boeken zijn gerestaureerd. Ze zijn schoongemaakt, losse onderdelen zijn vastgezet, de leren banden zijn in een dressing gezet, zodat ze niet verdrogen en scheuren. Papieren omslagen zijn, waar nodig, hersteld met behulp van zeer stevig, maar nauwelijks zichtbaar Japans papier. Het hele project heeft enkele maanden in beslag genomen en is uitgevoerd door de restauratrice Ada Teitler. De kosten voor deze actie waren hoog en geld is er nooit genoeg, dus het museum heeft een kleine inzamelingsactie georganiseerd. Mensen konden een boek ‘adopteren’ voor f 25,-. Uiteindelijk werden er 77 boeken geadopteerd door 36 bezorgde ‘adoptieouders’. Naar deze mensen gaat uiteraard onze hartelijke dank uit.
In samenwerking met de Handschriftenafdeling van de Universiteits-