fragmenten uit Max Havelaar en Minnebrieven, vragen kon stellen over leven en werk. De Nederlandse ambassade in Bonn deed er bij dit alles nog een schepje bovenop door de jubileumaflevering van het tijdschrift Nachbarn (bestaat 25 jaar) te wijden aan Multatuli. In dit uiterlijk wat saai aandoende tijdschrift vindt de lezer artikelen van de hand van Erwin Leibfried (een biografisch artikel), Bernd Schenk (over de receptie van Multatuli's werk in Duitsland), Rüdiger Siebert (sporen van Multatuli in Indonesië) en ondergetekende (over Multatuli's aktualiteit). De medewerkster onderwijsprojecten van de ambassade, mevrouw Diny Tieleman, interviewde voor het tijdschrift Arnold Thünker, de uitgever van de nieuwe Duitse vertalingen. Exemplaren van dit tijdschrift zijn op aanvraag verkrijgbaar bij de ambassade in Bonn en in beperkte mate bij het Multatuli Museum.
Ook in Duitsland verscheen in februari vorig jaar, naar aanleiding van een symposium in Nieder Ingelheim, de tweede aflevering van de Mitteilungen der Internationalen Multatuli-Gesellschaft Ingelheim. Daarin staan bijdragen van de hand van professor Bernard Dahm (‘Die Multatuli-Rezeption in Indonesien’), Bernd Schenk (‘Gerstäcker: “Unter dem Äquator” - Multatuli: “Max Havelaar”. Versuch einer vergleichenden Werkbetrachtung’), Erwin Leibfried (‘Multatulis Aktualität II’), Rüdiger Siebert (‘Auf Joseph Conrads Spuren in Südostasien’) en Leonie en Loet Abell (‘Tine und Stéphanie’).
Niet alleen in Duitsland was er aandacht voor Multatuli. In Polen kwam een nieuwe vertaling van Max Havelaar uit van de hand van Jerzy Koch. Opvallend is dat de inleiding bij deze vertaling 170 pagina's beslaat, maar kenners hebben laten weten dat het dan ook een erg goede inleiding is.
Ook de Koreaanse vertaling van Max Havelaar is inmiddels verschenen. Het Multatuli Museum verleende hieraan medewerking door illustraties te leveren.
In Zwitserland tenslotte verscheen in een van de belangrijkste kranten, Die Neue Zürcher Zeitung, een éénpagina-artikel van Beatrice von Matt over Multatuli en het Museum. Het gevolg was dat in de weken erna enkele Zwitsers het Museum bezochten.
Goed nieuws voor zowel Nederlanders als buitenlanders is de oprichting op 11 augustus 1993 in Amsterdam van Hotel Multatuli, dat gesierd is met een groot en opvallend portret van de schrijver. Desgevraagd meldt de eigenaar van het hotel, Samir Haridy, dat de naam gekozen is, omdat hij zo mooi klinkt en het hotel op loopafstand gelegen is van Multatuli's geboortehuis en zijn borstbeeld op de Torensluis. Kamers zijn ongeveer f 60. - pp, inclusief ontbijt; het adres is Prins Hendrikkade 12.
Opvallend aan 1994 is dat er niet één boek over Multatuli is verschenen, zelfs geen deel deel van de Volledige Werken. We zullen het er maar op houden dat alles wordt bewaard voor 1995, het jaar waarin we Deks 175ste geboortedag herdenken.
Het Multatuli Genootschap telde aan het eind van het jaar 311 leden. Dat is iets minder dan vorig jaar (319).