Hiervan vinden we ook een aantekening in zijn memoriaal van december 1852 (zie VW IX, blz. 290: Alkmaar. Opyne de wereld regeer. Paardesteeg. Stal van graaf Willem. Kist van Floris de V).
Ongetwijfeld zal Dekker deze gevelsteen curieus gevonden hebben, want 10 jaren later schrijft hij daarover in idee 88: ‘En toch is 't niet waar, dat gedachten de wereld regeren. Zelfs niet ideeën. Noch “opeyne” zoals graaf Willem meende en beitelen liet op 'n steen te Alkmaar, die nog te zien is, naar men mij verhaalde’. (opeyne moet zijn opynene = opinies). Inderdaad, zelfs heden is deze steen nog te zien. Het huis met de gevelsteen, waar oudtijds het huis van graaf Willem gestaan heeft bevindt zich in de Koningsstraat hoek Pieterstraat. De Koningsstraat heette vroeger Paardesteeg. Thans is er een bank gevestigd. Multatuli bedoelt met graaf Willem stellig de graaf van Holland Willem II (1227-1256). Hij was de vader van Floris V (1254-1296). Floris werd eerst te Alkmaar, daarna te Rijnsburg begraven. Hoewel mogelijk de tekst van graaf Willem II is, lijkt deze steen met z'n zwevende letter T veeleer uit de 17e eeuw afkomstig. Een slechte letterverdeling is geen uitzondering op 17e eeuwse gevelstenen.
Overigens zijn aan deze gevelsteen vele veronderstellingen gewijd. Zo schrijft H. Makkink in de Alkmaarsche Courant van augustus 1918, dat er alles voor te zeggen is, dat de steen uit de muur van het slot Opijnen, bij Tiel in Gelderland, afkomstig kan zijn. Een aanverwant van het geslacht der Opijnens, wonende te Alkmaar, zou deze familieherinnering willen bewaren. Maar T.P.H. Wortel, de schrijver van het boekje ‘Oud Alkmaar’, heeft gelijk met z'n bewering, ‘dat de gevelsteen een opschrift draagt dat tot veel commentaren aanleiding heeft gegeven, zonder dat een bevredigende verklaring gevonden is’.
Interessant is het in elk geval, dat Multatuli aandacht schonk aan deze steen en daar 10 jaren later, z'n beschouwingen aan vast knoopte.
Met dank aan Hans Jalvingh, die mij op het Nederlands Patriciaat attendeerde.