Marlene Müller
Wie was Multatuli?
Wer war Multatuli? ‘Spuren der Anstrengung’ eines Schriftstellers. Begleitbuch zur Ausstellung aus Anlaß der Erinnerung seines 100. Todestages zugleich ‘Blumenlese’ aus den Werken und Hinweise zum Leben dieses rätselhaften Autors. Fernwald, litblockin Verlag, 1987. Adres van de uitgever: Blumenstraße 26, 6301 Fernwald (Dld.).
Naar aanleiding van de 100ste sterfdag van Eduard Douwes Dekker, in Duitsland beter bekend onder zijn pseudoniem Multatuli, stelde men in Ingelheim de vraag: ‘wie was Multatuli?’ Men probeerde deze vraag te beantwoorden aan de hand van een symposium en een tentoonstelling in het stadhuis van Ingelheim met een daarbij behorende catalogus. Hoewel het laatste toevluchtsoord van Dekker, gelegen op de heuvels bij Ingelheim, vandaag de dag nog van verre te zien is en tegenwoordig als Hotel ‘Multatuli’ wordt geëxploiteerd, weet men in Duitsland nauwelijks iets over deze ‘dichter uit Ingelheim’, zoals de burgemeester hem in het voorwoord noemt. Multatuli's boeken, romans, brieven, schetsen en ideeën, de monografie van Spohr en talrijke andere vertalingen uit de eerste decennia van deze eeuw kan men uitsluitend in antiquariaten vinden. Alle uitgaven, zelfs die van de Max Havelaar, zijn in Duitsland uitverkocht. Dat deze auteur ook Duitse lezers nog wat te zeggen heeft, probeert de 242 pagina's dikke catalogus te bewijzen. Studenten Duits van de universiteit Gießen hebben deze bundel samengesteld, o.l.v. de uit Ingelheim afkomstige Professor Erwin Leibfried, die als jongen al lang over de betekenis van het woord ‘Multatuli’ had nagedacht en in de schrijver een geestverwant heeft ontdekt. Resultaat van deze poging, de betekenis van Multatuli voor de tegenwoordige tijd te ontdekken, is een boek met voor elk wat wils, dat men niet bepaald wetenschappelijk kan noemen, maar over het algemeen goed leesbaar is. En dat is nu juist de bedoeling: mensen tot lezen te brengen en nieuwsgierig te maken naar ander werk van deze schrijver.
Het boek geeft een goede indruk van het werk en de thematiek van Multatuli - men kan kiezen uit tekstfragmenten uit de Max Havelaar met daaraan toegevoegd informatie over de voorgeschiedenis van deze roman, zijn ontvangst in binnen- en buitenland en zijn literaire vorm, onder de ‘neudeutsche’ titel ‘Dreierkiste’ fragmenten uit Minnebrieven, in een hoofdstuk uit Millioenenstudiën kan men zijn blik laten rusten op de speelzaal en de wetten van het toeval, of het verlichte vorstendom (voorzien van kritische aantekeningen) in de eerste alinea's uit de Vorstenschool de revue laten passeren, uit de Ideën ‘Freisinniges und Weitsichtiges’ leren kennen, Multatuli als korrespondent van de Opregte Haarlemsche Courant aan het