Philip Vermoortel
Een boeiend boekje bij de Havelaar
Jos Paardekooper: Multatuli. Max Havelaar (Memoreeks. Analyse en samenvatting van literaire werken). Apeldoorn, Walva-Boek 1987, f 5,50.
Tegenwoordig zijn er nogal wat leerlingen die Max Havelaar een onverteerbaar en verward boek vinden, en er zijn ongetwijfeld veel leraars die al jaren aan een stuk dezelfde vergeelde notities moeten gebruiken omdat ze doodeenvoudig geen tijd hebben om de ontmoedigende stroom Multatuli-publikaties te volgen. Dat heeft Jos Paardekooper thans verholpen met een boekje waarin heel wat recent Havelaar-onderzoek in een zeer toegankelijke stijl aan leerlingen en leraars aangeboden wordt. Het is verschenen in de Memoreeks, die bedoeld is voor het (secundair?) onderwijs en waarin al heel wat klassiekers (vooral 20ste-eeuwse) uit de Nederlandse literatuur een beurt gekregen hebben.
Dergelijke boekjes houden wel altijd het risico in dat de leerlingen op den duur alleen nog de boekjes over de boeken lezen, vooral wanneer die als ondertitel dragen: ‘Analyse en samenvatting van literaire werken’. Met het woord ‘samenvatting’ vangt men meer leerlingen dan vliegen met een emmer stroop, maar Paardekooper heeft de Havelaar gelukkig zó bondig samengevat dat geen enkele leerling kan slagen met alleen de kennis daarvan!
Paardekooper heeft heel wat over de Havelaar bijeengelezen, maar veel materiaal in het specialistenlaatje laten zitten. Gelukkig maar, want dat is natuurlijk altijd het grote gevaar van die schoolboekjes: vraag je aan een leek om ze te schrijven, dan loop je het risico dat de specialisten in koor aan het kritiseren slaan; vraag je het aan een specialist, dan is de kans groot dat het publiek waarvoor het bestemd is, het onleesbaar vindt. Bij Paardekooper noch het één, noch het ander: zijn boekje is interessant genoeg om ook de specialist te boeien en toegankelijk voor elke leerling.
Eerst geeft hij een korte schets van het leven en het werk van Multatuli, van de ontstaansgeschiedenis van Max Havelaar en van de inhoud (zéér bondig, zoals gezegd). Dan pakt hij het boek zelf aan en bespreekt achtereenvolgens het ‘voorwerk’ (titel, opdracht, Barbertje etc), de aantekeningen van Multatuli, de structuur, de taal en de stijl, en de thematiek. Vervolgens krijgen we een meer persoonlijke visie op Multatuli als schrijver, moralist, politicus en een situering van Max Havelaar in het totale oeuvre. Ter afronding vernemen we nog wat over de receptie van de Havelaar in binnen- en buitenland, en het boekje wordt, zoals dat hoort, afgesloten met een selectieve primaire en secundaire bibliografie.
Dat Paardekooper dit alles klaarspeelt op welgeteld 43 bladzijden, geeft al