C. Bij
What is in a name?
Bij weinig figuren uit onze letterkundige geschiedenis bestaat zo zeer de behoefte om namen te verklaren als bij Multatuli. Zo heb ik zelf eens de vraag gesteld hoe Multatuli er toe gekomen is de held van zijn verhaal Wouter te noemen en de aandacht gevestigd op een in 1970 verschenen boekje ‘Ameland, van Hollum tot de Hon’, waarin de schrijver Hans Bakker vertelt van de vele sagen en legenden die op Ameland de ronde doen. Ook zouden er nog woutermannetjes rondspoken...
In deze wijde wereld, waar slechts een paar verwaaide bomen moeizaam standhouden, kan het zand tijdens harde wind soms venijnige speldeprikken uitdelen, zoals die aan de woutermannetjes werden toegeschreven.
Zeker zal de jonge Eduard van de woutermannetjes hebben horen vertellen. Zijn moeder was immers geboren op Ameland, evenals zijn twee oudere broers en zijn zuster. En het is niet onmogelijk dat de latere Multatuli iets van deze herinnering uit zijn kinderjaren heeft willen vastleggen in de naam die de hoofdfiguur van zijn verhaal zou dragen, al zal het bewijs voor die veronderstelling wel nimmer te leveren zijn. Henri A. Ett, die ik daarover sprak, vertelde mij toen, dat er ook al eens een zekere baron Verschuer (meen ik mij te herinneren) geweest is, die veronderstelde, dat de naam Holm uit ‘De Bruid daarboven’, afgeleid zou zijn van de Amelandse plaats Hollum.
In de Volledige Werken IX, blz. 279, treft men een lijst met namen aan van personen, die Dekker in 1853, met verlof naar Nederland, wil opzoeken. Daar komen op voor o.a. Strootman, Gilkens en Stijntje. Paul van 't Veer zegt in zijn biografie ‘Het Leven van Multatuli’ terecht dat ‘deze namen te veel lijken op Schlossmann, Wilkens en Sientje uit de Kopperlith-episode in Woutertje Pieterse dan dat van toeval sprake zou kunnen zijn.’
Overigens, hoe schitterend is niet de firmanaam Ouwetyd & Kopperlith gevonden. Een naam die zo treffend juist de muffe, bedompte sfeer aangeeft, die op het kantoor hangt, waar Woutertje zijn dag doorbrengt. (Coprolieten, lett. = meststenen, de versteende uitwerpselen van voorwereldlijke dieren).
Onsterfelijke namen zijn ook Droogstoppel en Meester Pennewip. Deze namen kent ieder, zonder ooit iets van Multatuli gelezen te hebben. Zij zijn een begrip in ons land. Anders ligt dit bij Laurens, een oudere broer van Wouter, die slechts even genoemd wordt in het beroemde Salieavondje. Die naam van de letterzettende broer wijst duidelijk naar Laurens Jansz. Coster.
In Over Multatuli 5 publiceert W. Buddingh' over Multatuli en de