Verder zegt Hillenius:
‘Marco Polo vertelt ook, dat de Roc olifanten doodde door ze mee de lucht in te nemen en ze dan te laten vallen... Het is niet onwaarschijnlijk dat deze reuzenverhalen een aanleiding vonden in de werkelijkheid. Behalve de eieren zijn honderden fossiele skeletdelen gevonden, waaruit men ongeveer de vorm en de grootte van de olifantstruis kon afleiden. Het skelet, dat men heeft gemonteerd in het Museum de l'Histoire Naturelle te Parijs, reikt tot ongeveer 3 m. Daar kan men ook duidelijk zien dat niet alleen de grootte overdreven werd in de verhalen, de olifantstruisen konden n.1. niet vliegen, laat staan een olifant mee de lucht in nemen’.
Wij weten nu dus, dat de mythologische Rock in werkelijkheid de reeds lang uitgestorven olifantstruis van Madagascar is geweest. Multatuli moet de vertellingen van de ‘Duizend en een Nacht’ gekend hebben, dat mogen we gerust aannemen. Maar dan zegt Multatuli in de reeds genoemde noot verder: ‘Onze kastelen in 't schaakspel waren vroeger olifanten, nog vroeger rocks. Vandaar 't woord rockeren’.
Die gedachte heeft mij altijd geïntrigeerd, temeer daar deze uitspraak door niemand in de schaakwereld wordt bevestigd. Nu is eind 1980 een interessant boek verschenen bij uitgever Ad. Donker te Rotterdam, n.1. ‘Schaakbrevier’, geschreven door de Oostenrijker Joachim A. Frank en voor Nederland bewerkt door J. ten Have. De ondertitel luidt ‘De Lof van het Koninklijk Spel. Een kleine geschiedenis van het schaakspel’. Het boek telt 357 blz en is rijk geïllustreerd. Ieder die van schaken houdt, zal er veel plezier aan beleven. We lezen daarin, dat in het Arabische schaak op de hoekvelden van het bord de wagen stond, al-rukh, die later in sommige talen de roch werd genoemd, welk woord in rochade bewaard gebleven is. Ik meen, dat deze lezing wel algemeen aanvaard wordt.
Ook besteedt Joachim Frank enige aandacht aan het Tamerlan-schaak, waarover ik verder niet zal uitweiden; maar heel curieus is, dat min of meer terloops, het Tamerlan-schaak een uitbreiding genoemd wordt van ‘het Grote Schaak, dat in de 13e en 14e eeuw in Midden-Azië sterk verbreid was en gespeeld werd op een bord van 100 velden. Enkele stukken hadden mythische namen: de vogel Rock en de Beer’.
Hier wordt dus waarschijnlijk voor de eerste maal in een schaakboek de vogel Rock genoemd.
Heeft Multatuli dan toch met enig recht de oorsprong van het woord rockeren gezocht bij de vogel Rock?