Groep 2 stelt zich op voor zijn bijdrage. Omdat de voertaal van het stuk Sranantongo is blijft een groot deel van de gesproken tekst voor mij slecht verstaanbaar, maar aan de reacties uit het publiek en Alida is af te lezen dat de dialogen spits en levendig zijn. De kernspelers van Groep 2 staan steviger in hun rol, wellicht omdat de door hun gespeelde personages (kleine criminelen) beter aansluiten op hun persoonlijke verleden. De enkele correcties die ik nog geef, hebben telkens betrekking op de positie van de spelers op het toneel. Vooral D spreekt (in zijn enthousiasme) onverbeterlijk met zijn rug naar het publiek. Het stuk van Groep 2 duurt, anders dan dat van Groep 1, lang. Groep 2 heeft meer tijd nodig om tot de boodschap (misdaad > berouw > vergiffenis) te komen. Maar juist dat maakt de combinatie van de twee uiteenlopende bijdragen zo geslaagd. Beide groepen geven op volstrekt eigen, bij het karakter van de groepsleden passende wijze vorm aan een kerstboodschap van verzoening en hoop. We hebben samen heel wat in de grondverf kunnen zetten!
Ik ben trouwens niet de enige van wie vandaag afscheid wordt genomen. Op 28 november overleed collega-kunstenaar Edgar Fraenk, die de jongens danslessen gaf, na een kort ziekbed. De jongens staan ter nagedachtenis als één blok op en nemen een moment stilte in acht. Het maakt indruk om hen zo eensgezind te zien staan. Een waardige afsluiting van de laatste lesdag. De frisdrank en de zoutjes vinden hun weg naar de jongens, die daarna naar hun kamer worden gestuurd. Ik krijg een stevige hand van D, die ik met een brasa beantwoord. ‘Onze’ pa-bus is inmiddels vertrokken. Alida en ik pakken een taxi voor onze terugreis naar de stad.
Arnold Schalks is een onafhankelijk beeldend kunstenaar, grafisch vormgever, webdesigner, decor- & lichtontwerper, theatermaker, performer, dichter, publicist, redacteur, uitgever, curator, docent en organisator van kunstevenementen. In 2007, 2009 en 2010 was hij in Suriname in het kader van het culturele uitwisselingsproject ArtRoPa van kunstenaars uit Rotterdam en Paramaribo op initiatief van het Rotterdamse Centrum Beeldende Kunst in Suriname. Zijn activiteiten in Suriname, nl. zijn te volgen via het webadres http://www.desurinoemer.net. Zijn deelname aan de theaterworkshop in het jog was op uitnodiging van Alida Neslo. De tekst in dit nummer maakt deel uit van een vijfdelig verslag van zijn wederwaardigheden in Suriname met als verzameltitel WANSMA KONDRE (Iemandsland). Alle delen zijn te downloaden vanaf: http://www.arnoldschalks.nl/downl_main.html.