Bish Ganga, Lalbahadoer; Een fatale liefde, 2008. Koopman & Kraaijenbrink Publishing 2008. 164 p., ISBN 978 90 813386 1 5, prijs € 14,95.
De liefde tussen Lalbahadoer en Silawatie mocht er niet zijn vonden de ouders van het meisje, want Lalbahadoer was niet goed genoeg voor hun dochter. De afgewezen jongen voelde zich vernederd en bracht in een wanhoopsdaad zijn geliefde en haar moeder om het leven. Met de ingrediënten liefde, vijandschap en geweld lijkt de gebeurtenis wel het scenario voor een film, maar het waargebeurde verhaal speelde zich af in Suriname in de vroege jaren vijftig.
Maandenlang hield Lalbahadoer zich schuil na de dubbele moord. Al die tijd leek de samenleving in de greep van angst voor de verdwenen moordenaar die overal kon toeslaan. ‘Pas maar op, anders roepen wij Lalbahadoer om je een lesje te leren’, dreigden ouders hun ondeugende kinderen. Bish Ganga herinnerde zich de affaire uit zijn jeugd en schreef er een boek over.
Op de kaft wordt het boek aangekondigd als een roman, maar in feite hanteert de auteur diverse stijlen en vormen. Bish Ganga begint zijn boek weliswaar met een geromantiseerde weergave van de opbloeiende liefde, de geheime ontmoetingen van de geliefden buiten op het land en in het badhuis op het erf van Silawati.
Zodra de moorden zijn gepleegd en meer informatie over de gebeurtenis beschikbaar komt, verandert de vorm in een verslag en wordt de toon zakelijk. Bish Ganga baseert zich op getuigenissen, literatuur en krantenberichten. Het idee dat de romanvorm is verlaten wordt versterkt door de vele gereproduceerde krantenfoto's die jammer genoeg van vrij slechte kwaliteit zijn.
In korte fragmenten laat Bish Ganga zien hoe de politie, die er maar niet in slaagde Lalbahadoer in te rekenen, steeds meer onder druk kwam te staan om de zaak op te lossen. Zij trok iedere binnengekomen tip na, realistisch of niet. Zo werd het theater Thalia omsingeld en doorzocht na een telefoontje dat Labahadour zich daar zou schuilhouden, nietsvermoedende burgers werden aangehouden en meegenomen omdat zij in hun uiterlijk leken op de moordenaar. Na vijf maanden kwam de trieste ontknoping van deze geschiedenis die Bish Ganga met zijn boek aan de vergetelheid wilde onttrekken.
Ellen Klinkers