halen van zijn MO-A-diploma in 1969 ging hij naar Nederland, waar hij aan de Universiteit van Groningen zijn geschiedenisopleiding voortzette en waar hij bevriend raakte met onder meer Maurits S. Hassankhan die ook in dat jaar aan dezelfde universiteit met zijn geschiedenisstudie was begonnen.
Na voltooiing van zijn doctorale opleiding in 1969 kreeg hij op voordracht van zijn hoogleraar E.H. Kossman een studieopdracht om over het onderwerp van zijn scriptie een proefschrift te schrijven.
Na zijn promotie in 1979 keerde hij terug naar Suriname waar hij op verschillende plaatsen zijn krachten heeft gegeven. Hij werd tewerkgesteld op het ministerie van Onderwijs, waar onder leiding van minister R.R. Venetiaan talrijke onderwijsvernieuwingen werden doorgevoerd. Een van de grote veranderingen was de Surinamisering van het onderwijs, waarbij zowel de structuur van het onderwijs als de curricula werden aangepakt. In die periode werd het ULO, dat niet meer aan de eisen voldeed, opgeheven en vervangen door het LBGO (Lager Beroepsgericht Onderwijs). Ook werd het Trefossa-Instituut opgericht, een opleidingsinstituut waar leerkrachten voor het VOJ (Voortgezet Onderwijs voor Junioren) werden opgeleid met een opleidingsbevoegdheid in twee vakken.
Siwpersad kon toen nier op de Universiteit aangetrokken worden, aangezien er geen studierichting geschiedenis bestond, en voor het VOS (Voortgezet Onderwijs voor Senioren) was hij met zijn gepromoveerde status waarschijnlijk een te zware docent.
Hij werd daarom op het MINOV tewerkgesteld als projectleider van het PVCB (Project Vernieuwing Curriculum Basisonderwijs). Binnen het kader van dit project werden nieuwe curricula ontwikkeld voor de vakken van het basisonderwijs. Siwpersad heeft meegeholpen de lesbrieven voor het LBGO te ontwikkelen (1979-1981) en hij heeft op de afdeling Historische en Maatschappelijke Studies meegewerkt aan de herziening van het geschiedenisonderwijs op het MULO (1984-1988).
Siwpersad heeft tot 1989 ook gewerkt aan het IOL, eerst als deeltijd-docent en later als voltijddocent. Daar heeft hij meegeholpen het curriculum te vernieuwen en doceerde hij verschillende vakonderdelen, zoals Theoretische Geschiedenis, Nieuwste Geschiedenis en Geschiedenis van de Amerika's.
In 1980 heeft hij meegewerkt aan het zogenaamde dekolonisatieproject van het ministerie van Onderwijs, dat onder leiding stond van Jack Menke. Er is toen een map geproduceerd met materiaal waaronder een boekje onder de titel Dekolonisatie anno 1980. Siwpersad droeg er artikel over de dekolonisatie van Suriname aan bij.
Een andere belangrijke bijdrage van Siwpersad aan het geschiedenisonderwijs in Suriname was zijn deelname aan het eerste en tot nu toe enige geschiedenissymposium in 1985. Op dit symposium Geschiedenis-onderwijs en geschiedbeoefening in Suriname werd door de deelnemers