Berichten
Archieven van Hernhutters nader ontsloten
Wie kent niet de statige en serene lanen en huizen rondom Slot Zeist? Sinds het jaar 1746 zijn hier de Hernhutters gevestigd, ook wel bekend als de Evangelische Broedergemeente. In vroegere dagen gonsde het hier van de bedrijvigheid door de aanwezigheid van vele broeders en zusters en een aantal eigen broederbedrijven.
Een opvallende karakteristiek van de Evangelische Broedergemeente is de indeling van haar leden in zogenaamde ‘koren’. DE koren van de ongehuwde broeders, de ongehuwde zusters en die van de weduwen leefden als groepen samen. Tegenwoordig bestaat alleen nog maar het weduwenkoor, waarvan de weduwen nu niet meer als groep, maar apart in hun eigen huizen wonen. De archieven van deze koren zijn nu door een inventaris toegankelijk gemaakt. Deze archieven werden samen met andere archieven van de Broedergemeente in 1967 na een grote brand aan het Rijksarchief in bewaring gegeven. Het Rijksarchief Utrecht fungeert als landelijk centrum voor kerkhistorisch onderzoek: deze archieven zijn hier dus goed op hun plaats.
Kenmerkend voor de broeders en zusters was dat zij dagelijks de wederwaardigheden van het koor aan het papier toevertrouwden in zogenaamde diaria. Deze vindt men terug in het archief. Verder vindt men er het archiefmateriaal van de verschillende broederbedrijfjes, zoals bijvoorbeeld de pruikenmakerij, de smederij, de schoenmakerij, de spiegelwinkel en de blikslagerij. Ook heel andere stukken konten in deze archieven voor, zoals correspondentie met de andere gemeenten, verspreid over de hele wereld, en testamenten van verschillende koorleden.
De titel van de inventaris is: ‘Inventarissen van de archieven van de koren van de ongehuwde broeders, de ongehuwde zusters en de weduwen van de Evangelische Broedergemeente te Zeist (1747-1969)’. De auteurs zijn: Y.E. Coleridge, H.R. Doelwijt en H.L.Ph. Leeuwenberg. Rijksarchief Utrecht, f 12,50.