Woord vooraf
Het artikel ‘Sociaal-democratie, kolonialisme en dekolonisatie: Suriname 1900-1975’ van Glenn Willemsen, waarmee dit OSO-nummer opent, behandelt de houding van SDAP en PvdA ten opzichte van Suriname (onder andere wat betreft koloniale politiek, invoering van het algemeen kiesrecht, en het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden), de relaties tussen Nederlandse sociaal-democraten en hun geestverwanten in Suriname, en de sociaal-democratische ‘inkleuring’ van het onafhankelijkheidsproces. In het kader van de vooroorlogse ontwikkelingen gaat de auteur onder andere kort in op de contacten tussen sociaal-democraten in Suriname en Hindostanen en Javanen. Dit onderwerp komt ook aan de orde in het artikel van Rosemarijn Hoefte, ‘Het politiek bewustzijn van Hindostaanse en Javaanse contractarbeiders, 1910-1940’, waarbij de nadruk ligt op de immigrantenorganisaties en op activiteiten vanuit de plantages en de reacties daarop van de autoriteiten.
Hein Vruggink betreedt onontgonnen terrein in zijn bijdrage over ‘Verjavaanste toponiemen in Suriname en hun herkomst’, waarin hij de invloed van Nederlandse, Sranan en Sarnami plaatsnamen op het ontstaan van Surinaams Javaanse plaatsnamen bespreekt. Muziek staat centraal in het artikel van Jan IJzermans, met name de invloed van Afrikaanse, Europese en Amerikaanse muzieksoorten op het ontstaan en de ontwikkeling van de Creoolse populaire muziek, zoals Kaseko en Skraki Poku. De schrijver gaat hierbij ook in op de relatie tussen maatschappelijke en muzikale ontwikkelingen. Het daarop volgende artikel, van M.J. Lohnstein, behandelt de werving in de achttiende eeuw voor de Militie onderhouden door de Sociëteit van Suriname. Het wervingsbeleid van de Directeuren van de Sociëteit en de problemen die zij daarbij ondervonden staan hierbij op de voorgrond. Prof. Dr. G.A. Lindeboom, tenslotte, schreef over het leven en de activiteiten van Jacobus Voegen van Engelen, initiatiefnemer van het Genootschap van Surinaamschen Landbouw (1788), en over het werk van Anthony Blom Verhandeling van den landbouw in de Colonie Suriname (1787). Het spijt de redactie bijzonder dat de auteur de publikatie van dit artikel niet meer beleeft.
Naast de vaste rubrieken ‘Reacties en berichten van lezers’, ‘Recensies’ en ‘Recente publikaties’ treft de lezer los in dit nummer een inhoudsopgave van en index op de jaargangen 1 tot en met 5 van OSO aan. In dit verband kan er op gewezen worden dat van de meeste nummers van de vorige jaargangen nog exemplaren verkrijgbaar zijn; de wijze van bestellen is elders in dit nummer vermeld.
Vernie February, die vanaf de tweede jaargang zitting had in de OSO-redactie, heeft tot onze spijt wegens tijdgebrek moeten besluiten zich uit de redactie terug te trekken. Wij zijn hem dankbaar voor de bijdrage die hij de afgelopen jaren aan de opbouw van OSO geleverd heeft. Met ingang van dit nummer is William L. Man A Hing tot de redactie toegetreden.
De redactie