Woord vooraf
Het tweede nummer van de vierde jaargang van OSO bevat voornamelijk de teksten van lezingen die op 27 april jl. in Amsterdam werden gehouden op het succesvolle I.B.S.-colloquium over ‘Kontraktmigratie en de gevolgen voor de Surinaamse samenleving’. Voor een beschrijving van de thema's van de toen gehouden lezingen verwijzen wij de lezer naar de inleiding van Silvia de Groot in dit nummer. Van de zeven voordrachten die in april gehouden zijn, kunnen er hier vier worden afgedrukt, nl. die van Emmer, Damsteegt, Ankum-Houwink en Lamur & Vriezen. Van de lezing van Van Wengen verschijnt een samenvatting.
Behalve deze vijf bijdragen bevat dit OSO-nummer een artikel van Kas Deprez & Renata de Bies over een onderzoek dat zij in Suriname hebben gedaan naar de kennis, het gebruik en de waardering van het Sarnami, het Sranan en het (Surinaams-)Nederlands onder Creolen en Hindostanen. Tevens bieden wij U een artikel (in het Engels) van de Australiër John W. Harris over de grote betekenis van een geschrift van William Greenfield uit 1830, getiteld: A defence of the Surinam Negro-English version of the New Testament; voorts, een artikel van Ben Scholtens over de politieke situatie in Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog; en ten slotte een artikel van N.M. Heyde met een voorstel voor de spelling van de /ng/-klank in het Sranan. Reacties hierop zijn welkom. Op 27 september jl. overleed Dr. D.C. Geijskes, een pionier op het gebied van de Surinamistiek. Wilfried Dierick schrijft een kort In Memoriam. In het volgende OSO-nummer zal uitgebreider aandacht worden besteed aan het leven en werk van Dr. Geijskes. Wij plaatsen in dit nummer tevens twee gedichten: ‘Heimwé gi Sranan’ van Orsine Nicol en ‘Geen revolutie is volbracht’ van Astrid Roemer. Deze bijdragen worden gevolgd door onze vaste rubrieken ‘Reacties en berichten van lezers’, ‘Recensies’ en ‘Recente publikaties’.
Dit is het laatste nummer van OSO dat verschijnt onder hoofdredactie van Herman Wekker. Na een periode van vier jaar neemt Herman wegens drukke werkzaamheden afscheid van het tijdschrift dat hij heeft helpen oprichten en uitbouwen. De redactie is hem bijzonder dankbaar voor de vele energie die hij erin gestoken heeft. Wat het tijdschrift thans is, heeft het voor een groot deel te danken aan Hermans kwaliteitseisen, nauwgezetheid en smaak.
Herman Wekker wordt als hoofdredacteur opgevolgd door ons redactielid Theo Damsteegt. De redactie heeft Theo leren kennen als iemand die bij uitstek geschikt is deze taak op zich te nemen. Pieter Seuren, de voorzitter van het Stichtingsbestuur, staat op de volgende pagina stil bij deze wisseling van de wacht. Wij zien met uw blijvende steun vol vertrouwen de toekomst van OSO tegemoet.
De redactie