Woord vooraf
Op 14 april 1984 organiseerde de Stichting I.B.S. in het Soeterijntheater te Amsterdam haar vierde colloquium, dit keer gewijd aan de rol van de vrouw in de Surinaamse geschiedenis. Op het programma stonden zes lezingen, die betrekking hadden op de verschillende bevolkingsgroepen en op aspecten van Surinaams vrouwenleven, en s' avonds de première van het toneelstuk ‘Een dikke zwarte vrouw als ik’, met drie éénakters van Sophie Redmond. Ter afsluiting van de avond vond een optreden plaats van de vrouwelijke kaseko-band Oema Soso.
De voortekenen wezen er al in een vroeg stadium op dat de belangstelling voor deze studiedag buitengewoon groot was. De dag was op zichzelf ook een historische gebeurtenis, omdat het, bij ons weten, de eerste keer was dat Surinaamse vrouwengeschiedenis, -theater en -muziek zo centraal stonden. Duidelijk is gebleken dat het belang van het (her)ontdekken van de geschiedenis van Surinaamse vrouwen in brede kring onderschreven wordt en dat Surinaamse vrouwencultuur, ook in Nederland, springlevend is. De belangstelling was zo groot dat de Stichting I.B.S. besloot de lezingen, met enkele kleine wijzigingen, op 2 juni te herhalen. De Stichting hoopt met de behandeling van dit thema een goede aanzet gegeven te hebben tot verdere studie naar de rol van de Surinaamse vrouw in het verleden en nu.
Het thans voor U liggende themanummer van OSO bevat de lezingen van de studiedag, aangevuld met een artikel van dr. P.C. Emmer over de positie van Hindoestaanse contractarbeidsters in de periode 1875-1916.
Bij dit tweede nummer van de derde jaargang is voor het eerst gebruik gemaakt van een tekstverwerker en is gekozen voor een iets ander lettertype dan in de vorige nummers. De redactie is inmiddels uitgebreid met drs. Hein Eersel (Paramaribo). Met behulp van subsidies en de belangeloze inzet van velen is het mogelijk om de publikatie van OSO voort te zetten. Het abonneebestand is in de afgelopen periode constant gebleven. Nieuwe abonnees zijn natuurlijk van harte welkom. Men kan zich abonneren door het abonnementsgeld van f 30,- per jaargang over te maken op onze giro- of bankrekening (voor de nummers zie binnenkant omslag). Voor inlichtingen over abonnementen, donaties of advertenties kan men zich wenden tot de administrateur van de Stichting I.B.S., drs. J. Arends, p/a Postbus 1339, 6501 BH Nijmegen (tel. 080 - 515655).
De redactie wil haar dank uitspreken aan de Directie Coördinatie Emancipatiebeleid van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die deze uitgave mede mogelijk heeft gemaakt. Verder gaat onze dank uit naar Mw. Erica Kuïn, voor het geduld en de accuratesse waarmee zij de vaak moeilijke kopij getypt heeft en naar onze lay-outman Hans Schotel voor zijn onverwoestbare humor en zijn bereidheid ons de kneepjes van het vak telkens weer uit te leggen.