Woord vooraf
Wij presenteren U met trots het tweede nummer van de eerste jaargang van OSO, het I.B.S.-tijdschrift voor Surinaamse taalkunde, letterkunde en geschiedenis. Het eerste nummer (mei 1982) is met veel belangstelling ontvangen, en heeft gunstige recensies gekregen in onder andere het Boekblad (25 juni 1982, M. Ros: ‘... de onweerstaanbare opkomst van de Surinamistiek’), Weekkrant Suriname (L. Ruskamp), Srananman (R. Gangadin), De Ware Tijd (H. Vruggink), Span'noe (I. van Peperstraten), Hervormd Nederland (R. Gangadin), en Onze Wereld/NOVIB. De reacties over zowel de inhoud als de uitvoering van het tijdschrift waren zo bemoedigend dat de Stichting I.B.S. besloten heeft ermee door te gaan, zolang de financiële middelen het nog enigszins toelaten. Wij doen een dringend beroep op U een abonnement op OSO te nemen, en anderen te overreden dat ook te doen. Het bestaan van het tijdschrift hangt ervan af of in de komende maanden nog minstens 100 personen zich als vaste abonnee melden bij de Penningmeester van de Stichting I.B.S.
De Stichting I.B.S. is een onafhankelijke, landelijke organisatie die zich ten doel stelt studie op het gebied van de Surinaamse taalkunde, letterkunde en geschiedenis te initiëren en te bevorderen, en wetenschappelijke publicaties op genoemd gebied te (laten) verzorgen. Naast het organiseren van colloquia en het verzorgen van cursussen Sranan Tongo, brengt de Stichting I.B.S. tweemaal per jaar (mei en december) het tijdschrift OSO uit. Het redactie-beleid is gericht op het publiceren van (populair-) wetenschappelijke bijdragen op het gebied van de Surinaamse taalkunde, letterkunde en geschiedenis.
Over de aangeboden kopij heeft de redactie tot nu toe niet te klagen gehad. Het is verheugend te constateren dat er in Nederland en Suriname velen zijn die een bijdrage willen leveren aan ons tijdschrift. De redactie blijft bijdragen verwelkomen, in 1983 voornamelijk op het gebied van de Surinaamse letterkunde (deadline: 1 maart) en op dat van de Surinaamse spellingprobiematiek (deadline: 1 oktober).
Bij het ter perse gaan van dit nummer bereikten ons de berichten over de tragische gebeurtenissen in Suriname op 8 en 9 december 1982. Wij zijn geschokt, en betreuren het dat zoveel Surinamers op deze gewelddadige wijze moesten sterven. Ons innig medeleven gaat uit naar de nabestaanden.
De redactie