De vertaling van alle drie boeken is, voorzover wij dat kunnen beoordelen, uitstekend. Het derde werk ‘Een vluchteling kruist zijn spoor’ van den Noorsen schrijver Aksel Sandemose is eigenlijk geen roman te noemen. De ik-figuur uit dit boek ziet op zijn jeugd terug, en deze herinneringen, tot hoofdstukjes van soms nog geen bladzijde samengesteld, vormen tezamen de geschiedenis van een mensenleven.
Heel deze ‘roman’ is één kluwen van problemen. Het belangrijkste vraagstuk is de plaats van het kind in de verstarde maatschappij der ouderen. De kunstenaar, vreemdeling temidden van het luide leven der mensen, die de afgronden ziet, waarboven de burger in gewaande zekerheid balanceert, zoekt zich elders een vast punt, om te kunnen staan. Voor velen is dit de jeugd, niet de werkelijke kindertijd met zijn onbegrepen wreedheden en onvatbare angsten, de duistere grot, waar zulk een groot deel van onze persoonlijkheid gevormd wordt, maar een geïdealiseerde jeugd, die den beschouwer een licht en zonnig paradijs toeschijnt, waar zonde en leed nog niet zijn binnengetreden. Dit is een schone mythe. Maar elke mythe wordt eenmaal verbrijzeld door de werkelijkheid, om plaats te maken voor een nieuwe, schoner nog en dichter bij de waarheid. In ‘Een Vluchteling kruist zijn spoor’ slaat Sandemose de sprookjes van de heerlijk onwetende en gelukkige kinderjaren voorgoed stuk. Ik noemde dit boek een kluwen van problemen met als kern het kind, misschien kan ik beter zeggen, dat het kind-zijn alle andere problemen in zich draagt. Er is dan ook bijna geen levensgebied, dat op deze bladzijden niet ergens wordt aangeroerd.
De middeleeuwen en de tijd der reformatie waren mythenvormend, de 18e en 19e eeuw mythen-afbrekend. Nu leven wij in een tijd van overgang: de afbraak is nog in vollen gang, maar de eerste tekenen van nieuwen opbouw beginnen reeds te verschijnen. Aksel Sandemose loopt storm tegen de maatschappij, hij is een gepassioneerd ontkenner van onze huidige verworvenheden, maar achter zijn heftige aanvallen verrijzen reeds flauw de lijnen van een nieuwe stad. Hij is een fanatiek tegenstander van alle uniformiteit (in Italië is zijn boek verboden) en huichelachtige burgerdeugd, die hij belichaamd ziet in de ‘Jante-mens’.
Een verhaal is dit boek nauwelijks, het is een levensbiecht, brandend van hartstocht, geschreven met zulk een visionaire kracht, dat men sommige bladzijden haast huiverend leest. Wij worden meegevoerd naar de diepe afgronden en donkere grotten der menselijke ziel, niets wordt ons bespaard door den schrijver. Als wij zijn bekentenissen gelezen hebben, weten we waarom Espen Arnakke, de hoofdpersoon, zijn vriend in Misery Harbor - symbolische naam - moest vermoorden. En wij aanvaarden dit.
‘Een Vluchteling kruist zijn spoor’, de titel zal u nu duidelijk zijn, is een boek van de geweldige elementaire dingen des levens: God, dood en liefde. Vooral de sexuele liefde staat allesbeheersend op de voorgrond, ontdaan van het klatergouden kleed der maatschappelijke huichelarij. De strijd van het kind tegen de dwangheerschappij der volwassen Jante-mensen, zijn verbeten inspanning om een volwaardig mens te worden met gelijke rechten is hier onvergetelijk beschreven, als ik het woord beschrijven mag gebruiken voor de lapidaire kracht en penetrante scherpte dezer confessies.
Hier stelt een mens zich naakt voor de eeuwigheid, ontmaskert zichzelf en de wereld, toont ons een onverhulde werkelijkheid. Tientallen malen zal dit boek ons tot verzet prikkelen, elke bladzijde wekt ons tot nadenken en hierin ligt de grootste waarde van deze levensgeschiedenis.
Christelijk in de gewone zin van het woord is Sandemoses boek zeker niet. Het is geheel doortrokken van de psycho-analyse, voor welke God tot een vader-imago wordt en elke werkelijke waarde verliest. Maar deze verontwaardiging over kerkelijke verstardheid, deze hartstochtelijke ontkenning van een ontkerstende Christenheid, deze felle geseling van een geseculariseerd Christendom kan nergens anders, dan tot Christus heenvoeren. In dit verband is het tekenend, dat niemand minder dan Sigrid Undset dit werk van een inleiding heeft voorzien. Kortom het is een boek, dat ieder denkend Christen moet lezen.
THEO VAN BAAREN.