I. De Japanse vulkaan, door dr Jan Romein. Extra nummer van Het Fundament. Onafhankelijk tijdschrift voor politiek en cultuur. Uitgave ‘Contact’, Amsterdam.
II. Japan, gisteren, heden, morgen, door Edgar Lajtha. vertaald door Johan W. Schotman. A.W. Sijthoff's Uitg. Mij. N.V., Leiden.
Het eerste is een pamflet, het andere bijna een roman. Op het kaftje van het één dreigende woorden in de brokkelige rookzuil van een uitbarstende vulkaan, op de band van het andere de witglimmende ruggen van soldaten, gekruist door de zwarte diagonalen van de karabijnen. Op de achterzijden arbeiders.
Dat is teekenend.
Japan: droom en dreigement, militaire en economische realiteit en romantisch-apocaliptisch monster aan de verduisterde horizonnen van de Westersche beschaving.
Begrijpelijk dus, dat dit land een belangstelling geniet als momenteel geen ander ter wereld. Een belangstelling, die niet in de eerste plaats zijn ‘goddelijke’ keizer, veredelde prostituee's, parels en harikariliefhebberijen betreft, maar zijn admiraals en onderzeebooten, zijn fabricaten en onweerstaanbare penetratie in alle koloniale gebieden.
Is het angst? Een tragisch beluste nieuwsgierigheid van een ras dat niet meer in zijn eigen cultuurmogelijkheden gelooft? Wellicht beide, maar samen door dagbladartikelen en reeksen boekwerken opgevoerd tot een soort griezelsensatie. Ook deze beide publicaties werken daar min of meer aan mee. Dr. Jan Romein spreekt een waarschuwend en expliceerend woord midden in het dreigend gerommel van de recente putschpogingen (Februari-oproer) en zijn betoog eindigt letterlijk boven de schoorsteenen van tien Japansche oorlogsbodems.
Edgar Lajtha laat U het Japansche landschap zien, laat U de deur van de kersenbloesems ruiken, leert U de theeschenkstertjes verheerlijken, maar...... het gaat U als de Kleine Johannes van Fred. van Eeden, langzamerhand komt men van Windekind bij Pluizer en Cijfer terecht.
Ik bedoel hiermee niet te zeggen, dat de schrijfkunst van Lajtha de charme verliest, integendeel, het is de bloesemgeur zelf, die in benzinestank verandert.
Japan: gisteren, heden en morgen! Dat is, van feodaalbestuurd land in afzondering, tot modern geoutilleerde wereldmacht met niet te stuiten expansiedrang, tot straks wereldveroveraar, wereldbeheerscher wellicht.
Die groei voltrok zich binnen een tijdsbestek van minder dan een eeuw. Hoe dat kon? Op dat raadsel probeert Lajtha een antwoord te geven. De manier, waarop hij dat doet is buitengewoon vlot en suggestief.
Is hij een cultuurpsycholoog? Een filosoof? Een socioloog of econoom? Ik geloof niets van dit alles. Maar hij is het type van dat soort moderne reporters, die menschen en landschap zien met de oogen van een dichter, het leven ondergaan met de emotie van kunstenaars, en die zich maatschappelijk en politiek laten voorlichten als studenten.
Hun ‘dictaten’ zijn daardoor altijd boeiend, belangwekkend, maar nooit diepzinnig, vol verscheidenheid, maar niet verward, waarschijnlijk niet onjuist,...... maar wellicht ook niet heelemaal juist.
Wie het lezen wil leest een buitengewoon interessant boek en een leerzaam boek.
Dat is heel veel waard, en, ondanks het vele dat dagelijks verschijnt, toch nog een vrij groote zeldzaamheid.
H.M. v. RANDWIJK.