Puntjes bij paaltjes
Cultuur-corruptie. Soms slaat men z'n handen in elkaar over de toenemende culturele ontaarding. Ook de afdeling boekbesprekingen is daarvan niet vrij gebleven. ‘Men’, de grote ‘men’, praat graag over omgekochte resensenten, over 't cadeaustelsel bij de uitgeverij enz. Maar bewijzen daaromtrent ontbreken meest.
Dezer dagen ontving ik een tijdschrift ter bespreking met daarbij een gedrukte circulaire als begeleidend schrijven. Er werd natuurlijk gevraagd om 't blad te bespreken, en ‘indien U tijd noch gelegenheid daarvoor mocht kunnen vinden, dan gebruik te maken van achterstaand persrésumé’. Omslaande vonden we 't volgende (gedeeltelijk weergegeven) résumé: ‘Wat een prachtig maandblad. Modern en actueel! Hier is nu een tijdschrift dat in geen huisgezin, waar pittige jonge menschen zijn, mag ontbreken! X (naam van 't blad) brengt naast een rijkdom aan vlotte en voorname illustraties een keur van sterke, interessante artikelen. Het nummer dat voor ons ligt, laat weer eens op verrassende wijze zien hoe een goed maandblad door een buitengewoon lage prijs onder ieders bereik is!...... Wij twijfelen niet of er zullen op afleveringen als deze talrijke nieuwe abonnees toetreden...... Een uitermate, interessant en met kennis van zaken geschreven artikel is...... Opmerkelijk is een kort, rijk geïllustreerd, spannend oorlogsverhaal van...... Voorwaar, X blijkt een tijdschrift te zijn, dat er wezen mag!’
Dit is 't z.g. persrésumé. Een dergelijke uitgevers-reclame kunnen we signaleren als beledigend voor de critici. Hier wordt bovendien op ergerlijke manier met 't goedgelovige publiek gesold. Die slikken wel wat hun opgedist wordt en vinden misschien de resensent van hun lijfblad een pientere, literair-aanvoelende baas. Zou er echter wel één resensent inlopen? Onder ons gezegd: die is dan geen knip voor de neus waard. En wat heeft de uitgever er aan, wanneer overal zijn résumé nagekauwd wordt? Heeft hij niet veel meer aan flinke opbouwende critiek (b.v. dit stukje)? Deze cultuur-corruptie dient gesignaleerd als lezers en critici volkomen onwaardig. Dat ze een uitgever misschien ligt, is zijn zaak maar hij spare er óns voor.
Lectuur, die ik niet uitkies. De taak van een recencent is dikwijls heel moeilijk, maar toch dient iedere criticus zich terdege bewust te zijn waarvoor en waarom hij boeken bespreekt.
Stel, U ontvangt een boek, dat U niet ligt, het onderwerp interesseert U niet, de intrige verloopt niet zoals U dit gaarne zou wensen, 't boek gaat over zieke mensen en U leest liever van gezonde kerels. Al deze persoonlijke meningen zijn U van harte gegund en niemand zal 't U kwalijk nemen als U niet de boekwinkel binnen stapt om een boek dat U niet ligt, te kopen.
Maar...... mag U een dergelijk boek daarom in een recensie afbreken? Heeft 't publiek