verzamelen die het te doen is om een nieuwe geest. Dit was de erkenning, dat er om ons heen veel belangrijks gebeurde op geestelik gebied, dat aan onze beweging dreigde voorbij te gaan.
Dit stuitte af op tweeërlei argument: ons verantwoordelikheidsgevoel belette ons een werk los te laten, dat ondanks zijn gebreken, toch vol goede momenten zat en nog vele mogelikheden borg.
Ook begrepen wij, dat niet het belangrijkste is van welke zijde men de geestelike vraagstukken benadert, en dat wij door onze literaire instelling zelf niet aan kracht zouden winnen, als wij daar niet ons uitgangspunt zochten, als wij niet juist in onze kunst en onze kritiek van de nieuwe geest getuigenis zouden afleggen.
Wat is die nieuwe geest? Heeroma heeft er een wachtwoord voor gevonden: het derde réveil. Daarmee heeft hij de Protestantse jongeren midden in een geestelike beweging gezet. Ze zijn verlost uit hun isolement. Zijn positieve uitspraak helpt ons veel meer vooruit dan de uit dezelfde overtuiging gegroeide waarschuwing tegen de gevaren der zelfbestaring, die te zeer een negatieve zin had. Wie weet, dat hij opgenomen is in een geestelike beweging, ziet vanzelf af van zichzelf. Dat wil niet zeggen, dat niet ieder op zijn eigen zeer persoonlike wijze deelneemt aan het réveil. Wie de voortreffelike karakteristieken van Heeroma leest over de dichters, die onder onze jonge Protestanten een plaats in deze geestelike beweging innemen, ziet terstond - als hij het nog niet wist - hoe heterogeen de groep is en dat het zelfs het vernuft van Heeroma zo nu en dan zwaar gevallen is, de plaats van enkelen in het geheel der beweging aan te wijzen; reden, waarom sommigen zich hebben afgevraagd, of het niet mogelik was nog enkele anderen bij te voegen. Het criterium van Heeroma gelijk andere normen, is natuurlik niet altijd even gemakkelik te hantéren; hij zou het nog moeiliker gehad hebben, als hij zonder de réveilgedachte de groep markant had willen tekenen en toch ook gedwongen zou geweest zijn ergens de grenslijn te trekken. Het niet-opnemen in de bloemlezing is niet bedoeld als buitensluiten; het is slechts de betuiging, dat deze dichters in hun werk zich zo weinig hebben uitgesproken over, misschien zo weinig leven uit de gedachten, die de vernieuwing van onze groep hebben betekend, dat het voorshands niet mogelik is ze om deze réveilgedachte te groeperen, zonder hun meer toe te dichten, dan hij in hen vermocht op te merken. Heeroma heeft de beweging in ‘het derde réveil’ geplaatst, om terugblikkend het werk onzer dichters te overzien en ieders positie te bepalen. Hoe belangrijk dit is, kan ieder uit
zijn werk terstond konstateren. Nog belangrijker lijkt mij echter zijn woord voor de toekomst. Het derde réveil, dat is een leus om ons aan op te heffen. Het is niet altijd even duidelik geweest, waar Opwaartsche Wegen precies heendreef (de oorzaken noemde ik hiervoor), al heeft zich binnen het orgaan de ganse vernieuwing voltrokken. Nu door Heeroma de feiten duidelik herkend zijn, komen we in een bewuste periode, en bewustwording gaat gepaard met een groeiend verantwoordelikheidsgevoel.
Christelike kunst is kunst van Godsgetuigen formuleerde de Bruin-Heeroma op de laatste konferentie. Daaruit spreekt een grote verantwoordelikheidszin. Daaruit spreekt niet, zoals een enkele nog abusievelik veronderstelt, een voorkeur voor Bijbelse of religieuse poëzie. Wel maakt de geestelike persoon, die uit het geheel van iemands werk spreekt, uit, of hij deel heeft aan het derde réveil of zijn verzen los van deze vernieuwing schrijft.