Literaire ruggen.
‘Den Gulden Winckel’ van Augustus bevat, als gewoonlijk, weer veel plaatjes. Daar zal niemand bezwaar tegen hebben. Stellig het groote, in literatuur belangstellende publiek niet, dat door dit populaire en goede maandblad nauwkeurig op de hoogte gehouden wordt van de allernieuwste literatuur-snufjes in binnen- en buitenland.
Maar al ziet ieder graag het portret van een schrijver, al kan het er ook nog mee door dat er drie onder elkaar staan van een paar kuierende auteurs, de grap gaat o.i. toch wel wat al te ver, als er van die portretten puzzles worden gemaakt op de wijze van het Augustusnummer van genoemd blad.
Twee heeren staan met hun rug naar den fotograaf gewend en hun kiek is zóó afgedrukt. De lezer ontvangt bij monde van het onderschrift de uitnoodiging, nu eens te raden, van wie de geportretteerde ruggen zijn.
Men zou zoo zeggen, het had vollediger gekund. De redactie van ‘Den Gulden Winckel’ heeft n.l. vergeten, een aantal prijzen en troostprijzen beschikbaar te stellen voor hen, die goed raden kunnen. Het zou er ongetwijfeld den moed bij het publiek hebben in gehouden, zoo ze uit de fondscatalogus van den uitgever een boekwerk mochten kiezen, indien het bleek, dat de ruggen der afgebeelde heeren inderdaad het eigendom bleken van die auteurs die in de oplossingen genoemd Werden. Nu zal menigeen den stimulans ontbreken, er een uurtje op te gaan raden, wie de afgebeelde heeren zijn!
En ongetwijfeld zal deze - toch wel een beetje te populaire - mop een volgende maal beter slagen als ze geheel in den stijl der bekende zoekplaatjes wordt opgevat. Dus alleen voorzien van 't onderschrift:
‘Waar is Lod. v. Deyssel?’ Of: ‘Wie vindt den beroemden criticus X’?