Een moderne roman.
Zooals er veel moderne poëzie is, waarin de dichter zijn benauwenis uitkrijt van te zitten vastgeklonken in het tijdelijke, terwijl hij toch ontoombaar zich voelt gestuwd tot het eeuwige, zoo is er ook de moderne roman, waarin dit gebeurt.
Ik las: ‘Het vertraagde einde’ van Maud Rost.
Een verschrikkelijk boek! - Een werk, dat ik halverwege heb neergesmeten, - en toch daarna weer heb opgevat. - Een boek, dat pijn doet, - dat in het binnenste van je rauw vragen losscheurt, die je liefst wegschuift: - vragen, zooals er in je oprijzen in een wilden, zwarten stormnacht en je weet niet waarheen, - zooals er ook plotseling in je openbreken in het helste, klaarste vreugde-uur; - vragen aan den rand van het eindige, over wat er ligt aan gene zijde van het doorleefbare, òver de scheidslijn van alle aardsche vreugde en smart! -
Het is een boek, waarvan ik niet gaarne zou adviseeren om het te geven in handen van jongeren: om den wrangen levenskijk, om den zinnelijken lust ook, die er een voorname rol in speelt. Doch het is van dezen laatsten niet om zichzelven, dat men hem hier zoekt; het is om de wrangheid der ontgoocheling, dat hij geschilderd wordt. Altijd verlangen, nooit bevrediging; steeds blijft onvoldaanheid; immer weer is er het grijpen van het andere, verdere, dat eveneens telkens weer ontgoochelt.
Ik zou me kunnen voorstellen, dat niet velen dit boek tot het einde doorlezen: er is te fel, te navrant in uitgezegd, wat als bitter element in ons allen leeft. Ons aller levensgang voert soms aan dien rand, waar onze woorden verstommen en onze blik verstart, waar een rilling door ons heengaat, zooals ons soms aanhuivert van een ijzigen vorstwind.
Wat blijft er over tenslotte voor hem of haar, die in die gruwbare leegte heeft gestaard, die m.a.w. de betrekkelijkheid doorschouwd heeft van ons bestaan?
Is het enkel, wat aan het slot de schrijver even door laat lichten in een enkel subliem symbool: het plukken van een bloem, het vragen - en verlangenlooze nemen van de lichte vreugden, die het leven brengt?
Het is meer met een vraag dan een antwoord, dat de schrijver besluit; de wrangheid der onzekerheid blijft achter als een bittere droesem. -
Een ‘moderne’ roman, wanneer we als karakteristieke trek van onze tegenwoordige literatuur mogen aanmerken juist dat besef van het tijdelijke tegenover den drang naar wat daarboven uitgaat. Een voorbeeld te meer van het aandurven van vragen, die verbijsteren, van het niet meer willen ontwijken, van het willen doorlijden desnoods in algeheele zelfvernietiging van de consequenties der vragen, die in ons opwoelen.
Wanneer zal klaar en sonoor in de literatuur van onze zijde het antwoord klinken in sterken eenvoud: de rustige verwijzing naar den Man van Nazareth? -