Bij de bespreking van ‘Novellen’ heb ik indertijd deze schrijver getypeerd als de profeet van de naakte hartstochtelikheid, en diezelfde hartstocht uit zich ook nog in een boekje als ‘Maria’. Het bevat slechts drie schetsen: Maria, Simon, en De tweede dood van Lazarus.
Neem nu de laatste: Lazarus, die tot het zinnelike leven terugkeert onder de verzorging van Martha; die haar, die zijn zuster was, tot vrouw neemt, die dan uitgedreven wordt door de dorpsbewoners, die dit gebeuren van buiten af hebben aanschouwd.
Ik kan me levendig begrijpen, dat bij het merendeel van ons Christelik publiek een dergelike brutale verbinding van Bijbelse personen en naakte hartstocht wel zeer tegen de borst moet stuiten. ‘Profanatie’ is er het oordeel van de één, en ‘'t Stuit mij te veel, om 't ten einde te lezen’, 't oordeel van een ander.
Inderdaad, kunst als deze kan gevaarlik zijn, en zal bij zeer velen stotend werken. Te meer, daar Houwink hier zo ver gaat, als hij maar gaan kan. Zelfs 't allerheiligste wordt in deze sfeer getrokken. De eerste schets ‘Maria’, eindigt met de geboorte van Christus. Maar hier geen engelenzang, hier geen aanbidding der wijzen. Enkel het brute feit der geboorte zelf.
Ik stel dan ook terstond voorop, dat dit werk voor ons contrabande zou behoren te zijn, als in diezelfde schets ‘Maria’ niet een nieuw streven openbaar werd, dat plotseling de schrijver Roel Houwink in 't volle licht onzer belangstelling plaatst.
Naast de verheerliking van de hartstocht staat hier de zuivering ervan, de opheffing uit de staat van amor tot die van caritas. Maria gaat door alle verschrikkingen der lijfelikheid heen - 35 blz. zijn daaraan gewijd, voordat zich de nederkomste Gods in haar voltrekt, tegen 14 blz. van die tot aan de geboorte van Jezus - maar steeds weer weet haar heiligheid haar lijfelikheid te verheffen tot zuiver liefdewerk. Steeds blijft boven haar de bloem zich wiegelen, die - als de middeleeuwse lelie - het symbool harer kuisheid is.
En evenzo in het twede verhaal - Simon, die Christus' kruis heeft gedragen. Bij hem vinden we, na de ontmoeting met Christus, dezelfde heiliging der menselike hartstocht, maar hier is ze geworden tot een strijd, een smartelike taak. Simon is in waarheid kruisdrager geworden.
Spiegelt zich hier een menselike zielestrijd in symbolen af? Maar dan valt dat derde verhaal toch wel zeer uit de rol. Daarin is geen opheffing meer van de lijfelikheid, maar een uiting ervan - sterker nog, een verheerliking ervan. Lazarus wordt slachtoffer. Hier hebben we de oude geest van de ‘Novellen’ weer terug.
En in het enige gedicht uit de beide verzenbundels, waarin we in aanraking worden gebracht met de Christus, is het dezelfde hartstochtsveréring, die overheerst. Het zijn de bekende Magdalena verzen uit ‘Hesperiden’. Magdalena is