pij, drukproeven, tijdschriftpublikaties, drukken) is voor het eerst voor deze werken een betrouwbare tekst gepresenteerd, terwijl betekenisdragende varianten in een aanhangsel afgedrukt zijn, waarbij waar mogelijk zelfs aangegeven is van wie van de deelnemers aan de tekstgeschiedenis een bepaalde wijziging stamt. Dit alles is heel leerzaam voor wie menen dat een gedrukte tekst in alle opzichten correspondeert met de intenties van de auteur. Lekkerkerker is terecht uitgegaan van de laatste versie waarmee de auteur bemoeienis heeft gehad. Hij heeft vervolgens enerzijds deze versie gezuiverd van fouten en ongerechtvaardigde emendaties van anderen, maar hij heeft er anderzijds zíjn tekstwijzigingen in verwerkt: gemoderniseerde spelling, weglating van naamvalsvormen, wijziging van interpunctie, diverse emendaties. Dat ‘anderzijds’ is acceptabel in deze leesedities, maar kan dat in het geval van een wetenschappelijke editie niet zonder meer zijn (Lekkerkerker emendeert te veel; zijn varianten-overzicht is onhandig ingericht).
Deze uitgaven zijn nog om een andere reden bewonderenswaardig. Ze zijn in een gebonden uitgave verschenen die, in samenwerking uitgegeven door de Haagse uitgeverijen Bzztôh en Nijgh & Van Ditmar, in de beste typografische traditie staat: deze boeken tonen dat fotografisch geproduceerde typografie heel fraai kan zijn (alleen waar cursief en kleinkapitaal gebruikt zijn, zie je de nadelen: schrale en bleke letter). De marges, ook de binnenmarges (de ruimte tussen de tekst en de vouw), zijn ruim genomen: in de meeste Nederlandse boeken ergert men zich aan te smalle binnenmarges, die de lezer noodzaken een in een boog golvende tekst te lezen (voorbeeld: Flauberts brieven aan Louise Colet, in vertaling uitgegeven in de serie Privé-Domein). De Slauerhoff-uitgaven worden door de tweede genoemde Haagse uitgeverij ook, maar dan in een verkleinde letter en op minder fraai papier, als paperback uitgebracht in de Nimmer Dralend Reeks.
Het materiële aspect van deze Slauerhoff-reeks leidt nog tot een andere vaststelling. Het maakt verschil of men een werk