Tenuis & Media over de stemverhouding bij konsonnanten in moderne talen, met een Aanhangsel over de foutieve verklaring der Wetten van Verner en Grimm, door Dr H. LOGEMAN, Hoogleeraar te Gent.
Gand. Librairie scientifique E. van Goethem, 1908.
Het grootste gedeelte van deze hoogst belangrijke studie berust op de methode van de direkte akoustiek. Dr Logeman heeft de bekende woorden van den heer Rousselot
‘... savoir écouter et comparer
c'est tout l'art du phonéticien’
in zijne studie doorgaans toegepast.
Hier, zooals bij alle menschelijke waarnemingen, komt een subjectief element voor, dat belangrijke verschillen in de uitkomsten heeft doen ontstaan.
Een algemeene opinie is dat Tenuis en Media zich primair onderscheiden door 't niet of wél bezitten van stem. Tenuis dus stemlooze medeklinkers waarna als Media dus stemhebbende medeklinkers correspondeeren.
Wel heeft men sedert lang 't bestaan van stemlooze media niet meer kunnen ontkennen, maar stemhebbende tenues gelden nog haast, zonder uitzondering, als een onmogelijk iets. Dr Logeman is overtuigd dat de stem niet het hoofdverschil uitmaakt tusschen tenuis en media, d.i. dat de stem iets secundairs is, dat niets tusschen verschillende klanken scheidt, maar dat een eigenschap van eiken klank uitmaakt. Om tot deze zeer interessante conclusie te komen, was het noodig de aandacht te vestigen op velerlei, o.a. op het chromatisch aksent, dat veel te veel als een ‘quantité négligeable’ behandeld was geworden.