eerste die gal-, maag- en darmensap ontleedde. Een ander scheikundige, Minkelers, ontdekte in 1784 het kool- of brandgas.
Met de fransche revolutie, werd de Hoogeschool van Leuven gesloten, na vier eeuwen bestaans. De republiek schafte ook de andere gestichten voor geneeskunde af, welke bestonden te Gent, Antwerpen, Brussel, enz. en stichtte eene École Centrale.
Weldra nochtans werden deze laatste scholen heropend en eene troostende herleving greep plaats. Verscheidene tijdschriften over geneeskunde verschenen; te Antwerpen werd een genootschap gesticht ter bevordering van genees- en heelkunde, en andere dergelijke inrichtingen ontstonden in bijna alle groote steden des lands. Na den slag van Waterloo, werden drie hoogescholen gesticht: eene te Gent, eene te Luik, en die van Leuven.
Rond het jaar '30 vinden wij een begaafd geneesheer in Jan Van Rotterdam. Deze bestreed langen tijd alleen de physiologische leer van den franschman Broussais. Later bleek het, dat hij volkomen gelijk had, want in 1832, kwam eene plaag van choleraziekte zijne leer bevestigen door het verwezenlijken van hetgeen hij voorspeld had.
Nu zien wij dat de volkomen herleving der Alma Mater van Leuven, en de bloei der Gentsche en Luiksche hoogescholen begint. Van alle kanten komen geleerden opdagen. Melden wij slechts Baron Seutin, den vader der behoudende of conservatieve chirurgie.
Op gebied van verloskunde, werden groote vorderingen gemaakt door Van Heuvel te Brussel en Hubert te Leuven, die beiden zeer doelmatige werktuigen uitvonden.
Voorts komt Jozef Guislain te Gent, die zich een wereldberoemden naam maakte door zijne werken over zenuwziekten, hersenziekten en krankzinnigenverpleging. Door zijn toedoen, werd het zothuis van Gent eene ware modelinrichting.
In de laatste jaren, is de geneeskunde met reuzenschreden vooruitgegaan, dank zij de ontdekking van het microscoop, van de levelingen, en op heelkundig gebied, dank zij de toepassing der chloroformslaapmiddelen en de uitvinding der ontsmetting.
Onze hoogescholen moeten voor geene van het buitenland