Boeken en tijdschriften
Apollo.
Het Julinummer van dit bizonder goed verzorgde Engelsche tijdschrift brengt ons van Tarcred Borenius een korte nota over de groote Cowper-Madonna van Raphael, geschilderd in 1508, het einde van 's meesters Florentijnsche periode. De grootmeester der Italiaansche kunstgeschiedenis, Adolfo Venturi, bespreekt een onbekend werk van Michelangelo da Caravaggio, nl. de H. Franciscus ondersteund door een Engel, in het Museum te Udine. De bekende Brugsche verzamelaar en kunstkenner Emile Renders trekt de aandacht op een hem toebehoorend onbekend werk van ‘Meister Wilhelm’ van Keulen, als dusdanig geïdentifieerd door Dr. Max J. Friedländer. Het kleine, keurige schilderijtje, waarover wij bij gelegenheid in ‘Onze Kunst’ hopen terug te komen, stelt voor Christus als man van smarten met de H. Maagd en de H. Catharina. Verder ontwikkelt de heer Renders een persoonlijke maar niet onbelangrijke thesis ter oplossing van het vraagstuk Robert Campin - de Meester van Flémalle. Deze studie is afzonderlijk verschenen en zal hier eerlang worden besproken.
Murray Adams-Acton zet zijn studie voort over huisarchitectuur enversiering. L. Loewenthal schrijft over gebrand glas; C. Ffoulkes over het Museum van Woolwich en de wapenrustingen in den Tower te Londen; J.B. Manson over miniaturen in olieverf; Malcolm C. Salaman over moderne Engelsche etsers. Interessante kronieken, van André Salmon uit Parijs, van Oscar Bie uit Berlijn, e.a. vullen dit zeer diverse en prachtig met kleurplaten versierde nr. aan.
In het Septembernummer geeft William Gibson een overzicht van de schilderijenverzameling van Mr. John Robarts. Deze bevat vooral prachtige specimina van oud-Hollandsche schilderkunst: A. Cuyp, Van der Heyden, Hobbema, J. Wynants, Jac. Ruysdael, Willem van de Velde, Nic. Maes, Jan Steen, Jan van de Capelle, Adr. van Ostade zijn er prachtig vertegenwoordigd. Van Gonzales Coques is er een typisch Portret van een Echtpaar; van Claude Lorrain een bizonder merkwaardig landschap.
Italiaansche majolica wordt bestudeerd door W.B. Honey. Kineton Parkes reveleert het werk van den modernen Engelschen beeldhouwer Frank Dobson. C.C. Oman heeft het over oud-Frankische ringen. W.A. Thorpe publiceert het eerste deel van een studie over het Engelsch glaswerk der verzameling Henry Brown. André Salmon, Oscar Bie geven kronieken uit Parijs en Londen. Tusschen de bizonder fraaie buitentekstplaten zijn vooral te vermelden de reproducties naar twee werken van Frans Hals, de portretten van Balthazar Coymans en van zijn vrouw, beide schitterende stukken nu in bezit van Sir Joseph Duveen.