Kunstberichten van onze eigen correspondenten
Tentoonstellingen
Brighton
Exhibition of work by modern Belgian artists. Public art galleries. April-augustus 1915
Brighton's naam als badplaats kent een ieder - maar dat het daarbij een belangrijke stad is (met de voorsteden ruim 175.000 inwoners) is minder algemeen bekend. Men vindt er dan ook een uitstekend ingerichte en wel voorziene openbare bibliotheek, waaraan kunst- en natuurhistorische verzamelingen zijn verbonden. Onder de intelligente leiding van den Directeur Henry D. Roberts worden er periodisch tentoonstellingen van moderne kunst ingericht. Dit jaar was het de beurt aan de Belgen, en ondanks de vele bezwaren, slaagde men er in om, met de medehulp van den onvermoeibaren Heer P. Lambotte, in drie tentoonstellingzalen ruim 150 verdienstelijke werken bijeen te brengen. Voor een deel waren deze reeds in de Royal Academy te Londen en in het National Museum te Cardiff tentoongesteld geweest en toen in dit tijdschrift besproken. We teekenen hier dus enkel eenige nog niet elders geziene werken aan.
Van Albert Baertsoen een important stuk van 1914, toebehoorend aan de Kon. Musea te Brussel: de Kaden te Gent, bij avond; de schilder heeft er de speling der warme, dalende zonnestralen op de verweerde daken en gevels weergegeven; het is in een vroolijker, helderder noot gehouden dan de meeste van Baertsoen's veelal melancholisch gestemde schilderijen. Hij exposeerde ook twee in Engeland met vet krijt uitgevoerde litho's: Hungerford Bridge en Snow on the Thames, in een stoere, voor den fijnbesnaarden kunstenaar wat vreemd-aandoende techniek.
Van James Ensor twee breed, impressionistisch behandelde Stillevens (1880), en een fijn tonig, maar wat ingeschoten gezichtje van Oostende (1885), nogal bonte en harde Chinoiseries en een stilleven met Schelpen (1903), zwaar van kleur.
Frans Hens had er, behalve zijn Schuiten op de Schelde, een Maanopgang in een groenige noot. Van Laermans merkten we op een Brabantsch Landschap, eenigszins in den aard van de hier mede tentoongestelde Laatste stralen, maar iets somberder van toon, een mooi, voldragen werk van dezen meer en meer evolueerenden meester. Leo Frédéric, die we anders heel hoog schatten, wist ons hier slechts matig te boeien met een Kindje tusschen dorens, een Krijtleurster en eenige wat droge landschapjes. Frans van Holder vertoonde eenige vlotte, kleurige schetsjes. Onder de verdere tentoonstellers, vertegenwoordigd met min of meer belangrijk werk, noemen we Emile Claus, A. Delaunois, A. Donnay, E. Fabry, V. Gilsoul, M. Jefferys, F. Khnopff, A. Marcette, Ch. Mertens, I. Opsomer, P. Paulus, A. Rassenfosse, L. Reckelbus, Th. van Rijsselberghe, V. Uytterschaut, A. Verhaeren, E. Vloors. Ook de prent- en beeldhouwkunst waren vertegenwoordigd met reeds elders vertoond werk. Een bronzen beeldje, De Boeman van Egide Rombaux werd aangekocht voor de stedelijke verzameling van Brighton.
B.