Een vroege Wouwermans in het museum te Brussel
Sedert langen tijd had ik mij er van overtuigd, dat de fraaie schilderij die onder No 451 als het werk van Dirck Stoop in het Koninklijk Museum te Brussel wordt tentoongesteld van een andere hand is. Ik heb lang geaarzeld. Er is heel veel in dit doek dat aan het beste werk van Ludolph de Jongh doet denken. Maar het is toch een uitnemend staal van Wouwermam uit diens vroegen tijd, toen hij nog monogrammeerde zonder S.
Een dergelijk werk, klein, bezit het Mauritshuis (No 222) en de verzamelingen te Amsterdam, Dresden en Petersburg bezitten er een aantal.
In die vroege werken is de teekening scherper, de details zijn nog minutieuser behandeld, men merkt den invloed van Wynants' vroeg! werk Karaktenstiek voor Wouwermans zijn: de uitstekend geteekende figuurtjes en de kleuren er van - bleek geel, rood, bleek paersch. Ook de groep figuren links op den tweeden grond.
Dan het fijne verschiet, de lucht met de voor hem in dien tijd karakteristieke geele en rose tinten. Ook de zóó uitvoerig behandelde voorgrond boomstammen, bladeren.
Ik heb ook wel eens aan Pieter Verbeeck gedacht, wiens betere werk overal onder andere namen gaat. Zoo hangt er een als Potter met een prachtig geïmiteerde handteekening in de National Gallery te Londen.
Toch meen ik, dat wij in No 451 van het Brussel'sch Museum wel degelijk een Ph. Wouwermans moeten zien. De uitstekende figuurtjes geven den doorslag. In elk geval heeft het stuk iets uit te staan met Dirck stoop wiens geelachtigen toon en gladde peinture het mist en die nooit zóó minutieus gedane landschappen schilderde.
Waarom ik steeds Wouwermans schrijf?
Omdat ik de handteekeningen der drie broeders-kunstenaars onder hunne Testamenten onder de oogen gehad heb en ze allen met s teekenen
Ziehier o.a. de handtee-kening van Philips: