Technische kennis, en vaardigheden van allerlei aard komen bij deze bewerkingen te pas.
Deze productiewijze verschilt aanmerkelijk van het ‘opdraaien’ van de vaas uit een brok klei.
Het ‘opdraaien’ als oudste manier om een vaas tot stand te brengen heeft ondanks enkele aesthetische voordellen, zijn bijzondere schaduwzijde. Wil ze aesthetisch blijven, dan moet ze zich uit den aard der zaak beperken tot een kleine kring van liefhebbers. - Terwijl de productie door middel van ‘vormen’ die minstens evengoed een edele lijn en fraaie welvingen kan geven, het mogelijk maakt, dat aesthetisch goed verzorgde dingen onder veler bereik kan komen en genot verschaffen! Een uiting van onze jagende productieve eeuw is deze ‘vorm’ techniek in 't geheel niet. Ze werd reeds toegepast door Grieken en Romeinen en ook de Japanners en Chineezen is ze lang niet vreemd.
We zijn dus in goed gezelschap.
Maar om tot de ‘groote vazen’ terug te keeren.
Deze worden ‘gevormd’. Na ‘lossing’ van den vorm wordt de zware kleivaas zeer omzichtig - (de massa is nog inwendig week, en als de vaas gedeukt wordt is alle arbeid verloren) - neergezet op een tochtvrije en matig warme plaats, om langzaam in te drogen. Tijdens het drogen, dat weken en weken duurt, wordt de vaas verder voorzichtig afgewerkt. Is ze eindelijk gereed, en hard droog, dan wordt ze in den oven geplaatst om de eerste vuurdoop te ontvangen. In het vuur neemt de samenhang der kleideeltjes toe, naarmate de temperatuur hooger opgevoerd wordt. Na afkoeling is de klei klinkhard en helder wit van kleur geworden. De vaas is nu in bisquit staat en geschikt om er de ornamentale versiering op aan te brengen.
Bijzondere kleurstoffen worden met het penseel aangebracht in vereischte teekening, en is dit gereed, dan wordt de vaas verglaasd, d.w.z. de stoffen die tezamen gevoegd door smelting in het vuur een glasachtige laag over de vaas vormen worden in water vermengd, en dit mengsel door ‘indompeling’ van de beschilderde vaas - of langs mechanischen weg in een laagje van zekere dikte over de geheele vaas gebracht, - in den regel ook van binnen.
De klei bezit in bisquit staat de eigenschap om vocht in te zuigen, zoodat de glazuurvormende deeltjes in het ingezogen water zich als een regelmatige laag aan de oppervlakte der vaas hecht.
Is deze glazuurlaag ‘droog’ dan wordt de vaas voor de tweede maal in den oven gebracht, en tot helle roodgloed verhit.