derij; maar weinig verschil maakt men er nog tusschen, of eene dezer procédé's als op zich zelf staande kunst wordt gebruikt, dan wel of zij in verband tot zetwerk als anderszins een meer decoratieve bestemming heeft.
Hoe dikwijls zien wij nog niet een adreskaart, een kalender, een boekornamentatie, dingen die toch, indien men ze niet geheel aan den zetter toevertrouwt en in zuiver schoon typografenwerk wenscht, op den weg liggen van den decoratieven kunstenaar, van hem die vertrouwd is met de bijzondere eischen van bij zetsel zijn ornamentaties te maken, opgedragen en uitgevoerd door den picturalist, den kunstenaar die niet voelt dat zijn werk, zoo niet ondergeschikt, dan toch in absolute overeenstemming moet zijn met het geheel.
Dit is een fout èn van hem die de opdracht geeft èn van hem die ze aanvaardt, beiden hebben zich in deze niet genoeg rekenschap gegeven van de eischen van bestemming en van de noodzakelijke voorwaarde van éénheid die aan goed werk ten grondslag moet liggen. Evenmin als de picturale schilderij een goede muurschildering is, evenmin is de naturalistisch behandelde lithografie, ets, of teekening, de aangewezen versiering voor grafische gebruikskunst. Men stelle zich slechts voor, een goed gezette pagina, die aan juiste verhouding, aan zuivere verdeeling tot de bladgroote, aan diepte van kleur, kortom aan alle voor waarden voor goed zet- en drukwerk beantwoordt, en dùs een mooi decoratief aspect zou vormen, als daar niet tusschenin een plaat stond die een afbeelding geeft met perspectivische wijkingen, met toonverschillen, met reliefweergave, en u in den waan bracht als zaagt ge door de bladzijde heen in de vrije natuur of als ware de pagina niet vlak. Dat men zich in deze niet beet laat nemen, ligt gewoonweg hieraan dat de afbeelding niet bedriegelijk genoeg natuurgetrouw is en dat men er langzamerhand aan gewend is, evenals aan ‘de grauwtjes’ boven een deur die men later ook niet meer voor steenreliefjes versleet.
Men beseft niet genoeg dat zoodra een teekening, aquarel, of litho ophoudt eene kunstuiting op zich zelf te zijn, zoodra zij in eenig opzicht eene functie krijgt te verrichten in samenwerking met andere technieken, in verband met letters, cijfers, ornamentale versieringen, zij zich in opvatting hiermee zal moeten richten.
Haar karakter zal dan van louter picturaal, noodwendig decoratief d.i. versierend moeten worden en als zoodanig zal zij moeten gaan beantwoorden niet alleen aan de eischen van behandeling maar ook aan die van verdeeling; zij zal in logischen samenhang moeten zijn met den tekst, die meestal in decoratieve grafische kunst een der hoofdfactoren, zoo niet het uitgangspunt is.
Dit nu heeft men langen tijd over het hoofd gezien. Crane zegt: ‘Ik vrees dat hiervan ook iets tot de Japansche invloeden kan worden terug gebracht,’ en het is mogelijk, maar ik geloof dat het hem daarin zit, dat men zich niet genoeg rekenschap geeft, wat men doet.
Deed men dit wèl, dan zouden er geen aanplakbilletten gemaakt worden, waarbij men door zware contour reeds meent aan de eischen eener vlakversiering, en decoratieve opvatting beantwoord te hebben, maar waarbij aan den tekst absoluut geen zorg is besteed. Meestal is die dan geplaatst in een open vakje dat er nog was en zoo dit er niet was, dwars door de teekening heen en dààr waar zij deze het minste kon schaden.
Dacht men er waarlijk ernstig over na, wij zouden niet onlangs in de voorwaarden van een prijsvraag voor het hoofd van een blad lezen: ‘De uitgever vraagt een ontwerp breed 19 en hoog 5 cm., dus lager dan het tegenwoordige, en stelt zich vóór een zee-, land- of boschgezicht met de woorden (naam van het tijdschrift), Geïllustreerd weekblad, er met smalle forsche letter door heen gewerkt; de naam van het blad natuurlijk het grootst’. ‘Andere ontwerpen komen echter ook in aanmerking’.
Men denke er zich eens goed in, als hoofd van het blad, een zee-, land- of boschgezicht met letters er door heen gewerkt; want al komen andere ontwerpen, waarschijnlijk bedoeld: meer in overeenstemming zijnde met de typografische ordonnantie, ook in aanmerking, deze speciale voorkeur van den uitgever wijst er natuurlijk op dat zij die