Al dadelijk bij 't binnentreden werden wij getroffen door een zeker iets, dat wij in de Gewebe-schule over 't geheel gemist hadden.
Aan den wand hingen eenige serieuse teeken-studies van bloemen en planten, o.a. een goede teekening van een schermbloem, bekeken volgens 't plan van haar groeiwijze - uitstralend in een grooten cirkel - de bloempjes zelve ook weer in cirkels. Dergelijke teekeningen verschafte den jongen kunstenaar de motieven om de ontwerpen te maken voor de koperen en ceramische voorwerpen, voor borduur- en batikwerken, welke hier uitgestald waren.
Wij vroegen eenige inlichtingen aan een jongen man, die daar bezig was en deze bleek zelf de ontwerper te zijn. Hij vertelde ons met trots dat hij een leerling was van J. Lauweriks, onzen landgenoot, nu werkend in Dusseldorf.
Zie, dat was aardig, hier de invloed te zien van den geest van een der onzen. En hoe? Hier was, hoewel nog jong en onrijp, een opgewekt leven; hier vonden wij een juist begrip, een warme liefde en belangstelling voor voorwerp en versiering. Nergens oppervlakkig geknutsel. Jammer alleen, dat, behalve 't batikwerk, niets door den ontwerper zelf uitgevoerd was, maar vervaardigd in verschillende bekende werkplaatsen. 't Is moeielijk instructies zóó te geven, dat ze volkomen begrepen worden. Men kan zich in een vak niet beter inwerken, dan wanneer men 't zelf beoefent - en daar het niet mogelijk is, alle vakken te gelijk te omvatten, zal ook hier alleen beperking kunnen voeren tot grooter ontwikkeling.
Intusschen allen lof aan onzen landgenoot, die zóó zijn ideeën weet te planten, dat er vol en jong leven aan ontspruiten kan.
E.S. van Reesema en Nierstrasz.
JAN EISENLOEFFEL.