Kunstveilingen
De firma Frederik Muller & Cie
opende hier het seizoen der veiligen op gedenkwaardige wijze met de inzegening van haar eigen verkoopzaal in de Doelenstraat. Door het verbouwen van een perceel, uitgevoerd door de architecten de gebroeders Van Gendt, te Amsterdam, - waarbij Fortuna der onderneming reeds aanstonds gunstig gestemd scheen, daar zeer merkwaardige plafondversieringen van Pieter Quast terloops ontdekt werden - is de firma nu een verkooplokaal rijk geworden, zoo gunstig voor expositie, dat werkelijk menig museum en particulier verzamelaar het haar benijden kan. De voldoening had zij dan ook, dat de bezoekers met verraste oogen stonden te kijken. We verwachten nu eens in dit eigen tehuis een tentoonstelling gelijk de firma er eenige jaren geleden een van Van Goyen arrangeerde in het Stedelijk Museum.
Van het program der veilingen, die nu in 't vooruitzicht zijn, werd op 17 Oct. afgedaan de collectie schilderijen van wijlen den heer Werner Dahl, te Dusseldorf. In de kunstwereld was deze een verzamelaar, die populariteit genoot, met zijn bijna uitsluitende neiging voor oud-hollandsche kunst. Zijn verzameling bevatte hiervan niet alleen ettelijke kostbare specimens met een beroemden naam, onder de 180 nummers was ook menig exemplaar, dat de belangstelling van kunsthistorici kon prikkelen. De glorie van de 17e eeuwsche hollandsche kunst is verbonden aan een vast stel van algemeen bekende groote namen, maar buiten deze zijn er, voor de onbelezenen in kunstgeschiedenis vooral, nog velen diedoor de kwaliteit van hun werk, verwondering kunnen brengen over de obscuriteit van hun naam. 't Zijn wel niet de eerste-klas kunstenaars, maar dat zij toch van aanmerkelijke beteekenis zijn, bevestigt zeker het feit, dat meermalen hun voortbrengselen geruimen tijd, en zelfs door autoriteiten, met beroemde namen werden bestempeld. De collectie Dahl was om de vertegenwoordiging van deze categorie vooral belangwekkend en - leerzaam.
De veiling was nog al geanimeerd, door aanwezigheid ook van meerdere buitenlandsche koopers. Ruim f 100 000 bracht de verzameling op. De hoogste prijzen die werden besteed, waren f 7800 en f 6700; de eerste voor een winterlandschap van V.d. Neer, de tweede voor een (ietwat bedenkelijke) Dou. Dan volgde f 5100, weer v.d. Neer, een brandgezicht, dit een schilderijtje m.i. het kostelijkste van de verzameling. Een klein stukje, van J. Both, merkwaardig alleen daarom, datwel de voorstelling een ongewone was, maar niet de schilderaard, gold f 2050. Ten slotte nog eenige prijzen: P. de Bloot, f 2825 G. du Bois f 890 en 825, G. Terborch f 2750 en 2100 (betrekkelijk weinig, maar ook wel wat: waar naar het geld), J. Camphuizen f 410, Brekelenkam f 460, Codde f 490, C. Decker f 1000, Van Goyen f 2975 en f 1525, Hackaert f 2950, de Heem f 1800, N. Maes f 1450, Molyn f 580, Moeyaert f 740, Molenaer f 550, Moreelse f 2800, Mursant f 610, Ostade f 2100, S. Ruisdael f 2425, Sorgh (riviergezicht) f 2150, S. de Vos f 800, P. Wouwerman f 710.
S.