grootsch is in het detail en niettemin daarin uitvoerig en beseft men dat in Amsterdam Breitner werkte, de machtig begaafde, twee genieën wier werk Witsen voortdurend voor de oogen noet zijn gekomen, dan stijgt de waarde van het feit, zichzelf in zoo'n tijd, tusschen zulke mannen getrouw te zijn gebleven.
Thans roept een werk van Witsen een afzonderlijk beeld voor ons op! En of het nu de boerenfiguren zijn uit de Vuursche in een visie aan Millet niet vreemd, of de tragische Londensche stadsgezichten of de brokken oud-Amsterdam: een rij huizen tot één vorm, één romp verstijfd waarvoor een gracht met loodgrijs dooi-ijs, een tegenbeeld vormt van levenloos leven, het is één man één zielebeeld dat zich in trouwen, wel zeer echten vorm, gaf.
Het is steeds in wisseling van onderwerp die hooggestemde terughouding, die zelfs in het portret tot uiting kwam. Men kan hierbij denken aan het meisjesportret, voor kort, op de groote portretten-tentoonstelling in Pulchri te zien geweest, waar men uit de schaduw van een kamerhoek, het kleine meisje moest oppikken, moest ontdekken in haar charme van fragile jeugd, tusschen sombere kleuren gezien en boeiend door een blik die, als bij sommige (kinder-en menschen) oogen, uit diepten schijnt te komen.
En altijd is er het zwijgen. In Witsens kinderportret als in zijn groote statige Engelsche etsen van het Trafalgarsquare en de Waterloo-Bridge: een norschheid, die imponeert, die nimmer ontzag wil afdwingen door kleine middelen, integendeel die al wat klein is, smaadt. Wat niet door groote partijen in het vernis-mou-procédé verkregen kan worden, met diep donkre contouren en geweldig verrijzende lijnen, wordt eenvoudig verder genegeerd.
Het hoogtepunt van Willem Witsens levenswerk heeft niet gelegen dicht bij zijn stervensdag. Eenigen tijd was de schilder ziek en de jaren aan zijn overlijden voorafgaa ndhebben hem niet verder doch wel terug gevoerd.
Bij de droefenis dat deze veelbeteekenende mensch zulk een weinig hoogen leeftijd bereikte, past de erkenning dat de kunstenaar in hem zich menschelijkerwijs gesproken,