houdt, zoodat telkenmale op andere manier de dichter ondervindt wat hij aldus uitspreekt:
Wat vrage ik dan! ben ik dan niet
Daar mij door eindeloos gebied
Van schoonheids koninkrijk
De stormwind mede heeft gevoerd
Van koninklijken geest......
En...... ben ik ooit zóó zeer ontroerd,
Zóó diep in rust geweest?
B. de H.
I. Kooistra. Onze groote kinderen. Over opvoeding in de puberteitsjaren. Vervolg: Streven naar ons doel. Amsterdam. P.N. van Kampen en Zoon. 1919.
Na wat wij over het eerste deel van ‘Onze groote kinderen’ gezegd hebben, kunnen wij over dit vervolg kort zijn. Het boek heeft dezelfde deugden, maar ook dezelfde gebreken als zijn voorganger. Als algemeenen indruk zouden wij kunnen zeggen, dat het door de groote liefde en belangstelling voor de ‘groote kinderen’, die eruit spreekt, heilzame lectuur is voor allen, die zich bekwamen voor het onderwijs.
W.
Frits van Raalte. Xenerriël. Het boek van Satan en de ziel eener vrouw. Arnhem. Uitg. Mij. v. Loghum Slaterus en Visser, 1918.
‘Ook is het goed, een symbolisch verhaal of gedicht te schrijven, maar dan zoo, dat niemand zeker is, het geheel te hebben begrepen, en bedenk vooral, dat een symbolisch verhaal dezelfde bekoring geeft als de ziel eener vrouw: zoodra we die geheel doorzien, is het interessante eraf.’
Deze woorden van Satan, midden uit Frits van Raalte's boek gegrepen, geven m.i. heel juist het recept weer, waarnaar de Schr. hier heeft gewerkt. Liefst zeg ik er niet meer van dan dit. Het interessante is van dit boek niet ‘af’ maar toch ook niet altijd aanwezig. Het eeuwig-paradoxale vermoeit en prikkelt den lezer op den duur; ook wordt daarmee vaak een wel wat goedkoop effect bereikt. Niet duidelijk is, waarom Lumiëtta zoo diep moest vallen; psychologisch schijnt mij dat niet verklaard. Maar wellicht is 't verstandiger niet naar een verklaring te zoeken, doch het werk in zijn geheel te aanvaarden als de vrucht van een schrijvers gril, als een proeve van paradoxale wijsbegeerte.... Het schijnt wat gevaarlijk, werkelijk te doen alsof men dit boek moet begrijpen.
H.S.