sous der dingen die ik beschreef - ik voelde dit haast onophoudelijk - waren mij te onbekend’...... Misschien echter heeft de Schr. wel minder medegedeeld dan hij wist, omdat hij zijne gegevens niet voldoende authentiek achtte?
Een voorbeeld. Toen (bl. 61) minister Tak het amendement-de Meyier, aan welks redactie hij-zelf had medegewerkt, verklaarde niet te kunnen ‘aanraden’, ging de heer Borgesius, die in het wetsontwerp geene verandering wilde, vrij wat opgewonden naar hem toe, en vroeg: ‘hebt gij dus het amendement geaccepteerd?’ En Tak antwoordde: ‘ja, met een bloedend hart’. Borgesius en zijne medestanders kwamen den volgenden ochtend, een uur vóór de vergadering, bijeen om te overleggen wat hun nu te doen stond. Ook voor hen was het eene volkomen verrassing, dat Tak inmiddels van houding veranderd was. Er zou over die volte face nog wel meer te zeggen zijn; maar waartoe? het is histoire ancienne, en thans van geen belang meer. Ik vermeld het bovenstaande slechts, omdat dr. Japikse óók de uitdrukking gebruikt ‘met bloedend hart’, en dus wellicht opzettelijk de voorzichtigheid verkozen heeft boven eene stellige mededeeling.
Er is natuurlijk geen denken aan, hier enkele opmerkingen, die ik onder het lezen maakte, weer te geven; zij zijn ook tegenover het geheele werk van te weinig belang. Maar indien ik nog één punt mag noemen, zou het zijn dat de Schr. de oorzaken van het ‘verraad van Lombok’ (25 Aug. 1894) niet juist heeft gekend. Aan de loyauteit van Goesti Djilantik mag niet worden getwijfeld; toen, tegen zijn advies, de poenggawa's tot de overvalling besloten, kon hij, die naar inlandsche begrippen zijne rasgenooten niet mocht verraden, als indisch edelman niet anders handelen dan hij deed.
E.B.K.
Voorts zijn door de redactie ter aankondiging ontvangen de navolgende boekwerken.
Genetica. Nederlandsch tijdschrift voor Erfelijkheids- en Afstammingsleer. Redaktie: Dr. J.P. Lotsy en Dr. M.J. Sirks. Deel I, Aflevering 1. 's Gravenhage. Martinus Nijhoff, 1919.
A.A. van der Meulen. Mijne theorie en werkwijze omtrent de ontleding der lucht. Hilversum. Uitgevers Mij. ‘Het Rozenkruis’, z.j.
A.A. van der Meulen. Het vraagstuk der Zuurstof. Hilversum. Uitgevers Mij. ‘Het Rozenkruis’, z.j.
De Nieuwe Gids. 34e jg., 3e Afl. Den Haag. ‘Luctor et Emorgo’.
Is Querido. Menschenwee. 3e druk. Amsterdam. Maatsch. voor Goede en Goedkoope Lectuur.
Nieuwe Banen. Red. Dr. A.H. de Hartog. 12e jg., Jan. - Maart. Amsterdam. A.H. Kruyt.
Dr. M.J.A. de Vrijer. De dominee en z'n jongens. (Synthese, 4e deel, VIII). Haarlem. De Erven F. Bohn, 1919.