Sophie de Vries heeft een ware zegepraal behaald in De Dief, Bernsteins Le Voleur dat kort te voren door het verdienstelijke troepje van Max Péral met zooveel succes was gespeeld. Een durf om dit na te doen! En waarlijk miste de Nederlandsche actrice veel wat, door elegantie en smaak, grootendeels de bekoring van de Fransche uitmaakte. Maar hoezeer ook de voorstelling in den Hollandsche Schouwburg bij de Fransche achterstond, indien het gezelschap Royaards deze laatste heeft kunnen doen vergeten was dit alleen te danken aan Mevr. de Vries, die zooveel vuur wist te brengen in haar spel, en wier creatie van Marie Louise verreweg de beste is welke wij ooit van haar zagen.
Hoog stelt Royaards het spel, en velen ook verkiezen spel boven het litteraire van een stuk. Voor mij zijn die twee voorwaarden onverbrekelijk verbonden; 't een kan geen schade lijden zonder schade aan 't geheel.
En toch... nooit heb ik zoo sterk gevoeld wat goed spel vermag als bij de voorstelling van Palestina, de tragikomedie van Karel de Wind. De beste krachten van de N.V. ‘Het Tooneel’ kwamen in 't geweer; de regie was tot in de zorg voor een karakteristiek vuiligheidje op den hoed van den joodekoopman op haar qui vive. En zoo had dit tweederangsstuk, dat wel niet voor Querido's Aron Laguna waar het zoo op lijkt, onderdoet, maar toch bijster weinig oorspronkelijks bevat, bij de première een overweldigend succes.
Er is critiek en anti-critiek geweest en den schrijver is gelegenheid geboden, te zeggen..... wat hij had willen zeggen. Daar kunnen wij het niet mee doen! Waarheid is, dat hetgeen aan habitués en litteraire fijnproevers in dit tooneelwerk tegen staat, nog zeer genietbaar is voor de argelooze menigte, wanneer het met zooveel smaak wordt opgedischt als dien avond in het Paleis voor Volksvlijt geschiedde. Deze concessie moeten wij, recensenten, den tooneeldirecteur doen; van ons alleen kan hij niet leven.