tot ‘beter inzicht’.... in de belangen der Entente. Een treurige komedie, die op een tragedie dreigt uit te loopen, een tragedie, waarvan het lot der dynastie den hoofdinhoud zou vervullen.
Het voorbeeld van Griekenland mag uiterst leerzaam heeten voor andere neutralen, die tusschen hamer en aambeeld liggen. Maar wat zullen zij doen? Het is gemakkelijk te zeggen, dat koning Constantijn anders had moeten handelen, dat hij eerder den teerling had moeten werpen, dat hij zijn land in den oorlog, welken ook, had moeten slepen. Welk oogenblik had hij moeten kiezen? De Entente overviel hem met hare binnen eenige uren te vervullen eischen, waaraan zij kracht bijzette met een verpletterende overmacht te land en ter zee. En de verdeeldheid der eigen natie belemmerde hem in het nemen van een besluit. Het is het oude lied, dat spreekt van de heillooze gevolgen der tweedracht in een van buiten bedreigd land. Wie ooren heeft om te hooren, die hoore! En houde zijn kruit droog! Om duidelijk te spreken: ook ons dreigt dit bittere lot van buitenlandsch geweld, maar wat ons vóór ruim een eeuw gebeurde, zal ons niet voor de tweede maal overkomen. Ook in ons land is sympathie voor de Entente aan de eene, voor de Centralen aan den anderen kant, maar als een der beiden ons wilde dwingen zooals de Entente het Griekenland deed en nog dagelijks doet, dan - men weet dit buitenslands - zou Nederland zich eensgezind richten tegen den overweldiger, hoe machtig hij ook zij. Men kan zijn land, zijn bezittingen op het spel zetten, maar niet zijn eer.
En het gaat er nu en dan op gelijken, dat de zware beproeving ook ons ten slotte niet zal ontgaan, al zeilen wij, dank zij onze regeering, die voorzichtig laveert, totnogtoe tusschen Scylla en Charybdis gelukkig door Daar is nu weder de torpedeering der met regeeringsgraan rijkbeladen Blommersdijk! Een tegenstukje tegenover de handelingen der Engelschen ten opzichte van onze, ook met regeeringsgraan en, naar men zegt, met voor ons bedreigd land op het oogenblik even belangrijke, zoo niet nog belangrijker, zendingen uit Amerika geladen schepen, die in Engeland werden opgehouden en leeggehaald? Er is een grens aan alles, ook aan het geduld onzer regeering en al zijn wij noch te land noch ter zee machtig, het is voor elke zijde der oorlogvoerenden ook niet zonder belang, wie over onze kusten en zeegaten, onze koloniën, te beschikken zal hebben, wie onze bondgenoot zal zijn. Maar het is in gemoede niet te denken, dat een der beide partijen ons zal willen of durven behandelen zooals