zegt ons, dat een latere Engelsche regeering zoo spreken zal als deze? De oorlog kan nog lang duren. Er schijnt weinig kans, dat een tweede winterveldtocht zal vermeden worden. Wat houdt de toekomst verborgen? Daarom, lichtgeloovigen aan wat gij gaarne wenscht, houdt uw kruit droog! En denkt er steeds aan, dat de politiek niet beheerscht wordt door woorden maar door belangen. Houdt uw kruit droog!
Duitschland is niet minder bereid om onze onzijdigheid te eerbiedigen en heeft dit ook al meermalen verklaard. Er bestaat geen reden om aan de oprechtheid ook dier verklaringen te twijfelen. Maar als de nood aan den man zou komen, wie weet dan, wat die man in zijn benauwdheid zou doen? Dat is menschelijk en verklaarbaar, want wederom: niet sentimenten en woorden maar belangen beheerschen de staatkunde. Daarom nog eens: houdt uw kruit droog!
Het lijkt er intusschen nog niet naar, dat Duitschland of Engeland al zoover gekomen zouden zijn. Het eerste slaat de Russen met kracht terug, nadert Riga en Warschau dicht en heeft misschien, als dit gedrukt wordt, beide belangrijke plaatsen reeds in handen: Riga wordt al door de Russen ontruimd en de forten om Warschau worden aangevallen. Reeds wordt gesproken van een onderneming tegen St. Petersburg zelf, al ligt dit nog verre. Een herstel van Polen, een afscheiding der Baltische gewesten van Rusland behoort volstrekt niet meer tot de ondenkbare dingen. Rusland schijnt inderdaad ‘voor minstens zes maanden lamgeslagen’, zooals een aan keizer Wilhelm toegedicht telegram aan zijn Grieksche zuster zou luiden. Men meent, dat ook de Russische wapening en munitie bij het ontzaglijke verbruik ervan lang niet voldoende meer is. En de Russische financiën? Men hoort er niet van maar Engeland en Frankrijk, hoewel bereid om de bondgenooten der Entente met leeningen te steunen - moderne vorm der Engelsche subsidiën uit vroeger eeuwen! - hebben ook voor zich zelf veel geld noodig. Het is waar, de Engelsche miliarden stroomen toe; maar zij stroomen ook weg. Het is waar, Engeland's financieele kracht is ontzagwekkend; maar aan alles komt een einde. Italië staat ook al met uitgestrekte hand en het is geen geheim, dat die kinderhand niet gauw gevuld is of liever gevuld blijft. Het zou verwonderlijk zijn, als Italië dezen oorlog een half jaar met fatsoen kon volhouden, ook al springt Engeland met groote sommen bij.
Inderdaad, Duitschland, Oostenrijk en Turkije staan er op dit oogenblik lang niet kwaad voor, al hebben ook zij ongetwijfeld