Dat hadden menschen, die Engeland's geschiedenis meenden te kennen, al gedacht, in weerwil van de herhaalde verzekeringen van de regeeringstafel; het verbaasde hun eenigszins, dat dit nu al door het leidende Engelsche persorgaan werd erkend; zij hadden gedacht, dat dit eerst na den oorlog erkend zou worden, en meesmuilden over het ‘enfant terrible’, dat nu eens geen terechtwijzing kreeg - hetgeen te denken geeft!
Er komt intusschen eenige teekening in den toestand van den oorlog. En die teekening ziet er voor Oostenrijk niet zeer bemoedigend uit. De val van de dapper verdedigde vesting Przemysl voor de taaie volharding der Russische belegeraars levert geheel Gallicië aan Rusland over en maakt nieuwe troepen vrij voor den woesten strijd in de zwaarbesneeuwde Karpathen, waarover de toegang naar Hongarije loopt. Aan den anderen kant doet Duitschland zijn best om Italië weder voor den Driebond te winnen door het onwillige Oostenrijk te wijzen op de noodzakelijkheid om Italiaansch Tirol (Trentino) eindelijk over te geven en aan de grensrivier de Isonzo veelbegeerd gebied tot ‘grensregeling’ aan Italië af te staan. Maar Italië wenscht nog meer: Triest, Istrië... en dàt kan Oostenrijk thans onmogelijk geven zonder zelfmoord te begaan - thans! ook straks?
Nu Griekenland zijn keus heeft gedaan, de partij van zijn koning kiest tegenover den met vurigen lust tot toegrijpen bezielden Venizelos en geweigerd heeft met zijn zwakke krachten den aanval der Entente op de Dardanellen te steunen, hangt voor den loop van den oorlog veel af van Italië, eveneens dringend door de Entente om steun in de Dardanellen gevraagd maar dat - als altijd - zijn kansen overweegt en onderhandelt aan beide kanten, schijnbaar zonder voorkeur. Want Italië, dat ongaarne de andere mogendheden in de Dardanellen, in Constantinopel zelf zou zien, is vanouds den Tedesco wel bitter vijandig gezind maar, als deze hem tegemoet komt met rijke en lang begeerde geschenken in de hand, zal het zich gereedelijk laten inleiden, tenzij de verleiding van den anderen kant te groot wordt. Zoo schijnt het, maar de onderhandelingen zijn nog aan den gang en verrassingen allerminst uitgesloten. Dat de Entente steun voor de Dardanellen noodig heeft, is wel gebleken, toen de Engelsch - Fransche vloot met groote verliezen werd teruggeslagen door de onder Duitsche leiding prachtig verdedigde Turksche forten. Bulgarije geeft dien steun zeker niet, tenzij het zelf Constantinopel krijgt; en dat zou Rusland niet dulden! Italië dus? Vedremo, mompelt de diplomatieke Italiaan,