gen maken. Van waar krijgen de Albaneesche opstandelingen het geld en de oorlogsmaterialen, waarover zij beschikken? Worden de Turksche oorlogsfondsen niet geheimzinnig gebruikt? Is het soms niet waar, dat de Epiroten door Grieksche officieren en soldaten worden versterkt en geleid? Zien de leiders der Albaneesche Mohammedanen er niet verdacht Turksch uit? Komen de klauwen van den Russischen beer hier en daar niet voor den dag?
Albanië blijft voorloopig de wonde plek in Europa en wie er den Mbret mocht vervangen, die trouwens blijkbaar besloten is om te volharden tot het einde: een Turksch prins, de thans te Parijs gezetelde en venijnige interviews loslatende Essad, Roland Bonaparte of wie er meer genoemd mag worden - het zal nog lang een wonde plek blijven, die ieder oogenblik het lichaam van Europa ten verderve kan voeren. En hoe is de genezing mogelijk? Wie een behoorlijke oplossing weet, noeme haar. Voorloopig schijnt de eenige weg, dat of Roemeensche òf internationale troepen de orde herstellen, ten minste een soort van orde handhaven, in het ongelukkige verwoeste gebied, waar de grootste anarchie op het oogenblik te zien is, grooter misschien dan het land ooit te zien gegeven heeft.
Een weinig verkwikkelijker ziet het er in Mexico uit. Huerta heeft zich eindelijk teruggetrokken maar zijn opvolger Carbajal valt al evenmin in den gekuischten smaak der Amerikanen, die alleen van hun beproefden vriend Carranza willen weten. Is zijn bandietengeneraal Villa inderdaad vermoord? Men twijfelt maar het is wel bedenkelijk, dat men in de laatste dagen niet meer van hem hoort, en dat nog wel terwijl van alle zijden de ‘constitutionalisten’ - met dien mooien naam tooien zich de Mexicaansche opstandelingen - op de hoofdstad Mexico aandringen. In ieder geval schijnt het met Huerta's ‘federalen’ gedaan en triomfeert de Amerikaansche petroleumpolitiek. Men spreekt ook van een nieuwe republiek in het Noorden, door Villa thans heimelijk voorbereid tegenover zijn medestander Carranza. Het ziet er nog altijd spaansch uit gelijk overal, waar Spanje indertijd heeft geheerscht - wat in zekeren zin voor Spanje's levenskracht pleit.
Spaansch ziet het er ook uit in Ulster, dat zich gereed maakt tot revolutionnair verzet, als men het niet in zijn geheel losmaakt van de Iersche Home Rule. Koning Carson heeft er voorloopig meer in te brengen dan koning George en is zich van zijn macht bewust. Het ziet ernaar uit, of de Ulstermannen inderdaad hun zin zullen krijgen en de regeering te Londen, tot schade van haar