zeer de vraag, of hij zal heengaan, zelfs als het resultaat minder gunstig voor hem zou zijn. Maar in dat geval is er een conflict te wachten tusschen hem en den hem toch niet zeer welgezinden Rijksdag, ja tusschen dezen en den Keizer zelf misschien, wiens naam in dit alles natuurlijk ook genoemd is. Dat de rijkskanselier voorloopig in een moeilijk parket zit, valt niet te ontkennen maar evenmin, dat de zaak een machine de guerre tegen hem is geworden en dat hijzelf daaraan schuld heeft door zijn zwakke houding bij de eerste bespreking, die geheel den indruk maakte alsof hij tusschen het militaire en het burgerlijke gezag in het nauw geraakt was. Zijn geluk is het in ieder geval, dat een generaal in zijne plaats door den Rijksdag in het geheel niet zou begeerd worden en dat er verder niemand schijnt te zijn, die als zijn erfgenaam zou kunnen worden gedoodverfd. Op de algemeene politiek heeft dit alles geen invloed, al toonde men zich in den Elzas en over de grens niet weinig verontwaardigd, met name over eene beweerde beleediging der Fransche vlag door denzelfden ‘luitenant van Zabern’, die intusschen door den krijgsraad veroordeeld is.
In den Balkan zit Turkije nog altijd rustig te onderhandelen met Servië en Griekenland, soms even kletterend met den sabel maar dan spoedig wêer terugkeerend naar de diplomatentafel, waarop het altijd zoo fortuinlijk was. De eilandenkwestie en die der zuidgrens van Albanië zijn nog niet opgelost, al krijgt Albanië na half Januari den prins von Wied tot vorst, den kleinzoon van onzen prins Frederik, die zelf in 1830 de Grieksche kroon afsloeg. De mogendheden stellen vertrouwen in den nieuwen vorst, een verstandig en welwillend man, niet misdeeld aan gaven van hoofd en hart naar allen getuigen.
En Huerta houdt het in Mexico. De nederlaag der rebellen bij Tampico en hun meer en meer bandietachtig optreden deed de Amerikaansche sympathie dalen, zelfs de sympathie voor de Mexicaansche petroleumbronnen, die hier een groote rol schijnt te spelen. De vredelievendheid van president Wilson wast met den dag, met het succès der Mexicaansche regeering?
Onlangs verhaalden de couranten van een kerk ergens in Frankrijk, die door verwaarloozing ingestort was, waarbij een kostbaar hoogaltaar en verschillende kunstschatten te loor gingen. Er was uit te lezen, dat het laatste bedrijf nog niet is afgespeeld van het drama der geschillen tusschen de Roomsche Kerk en de derde Republiek. Wij maken er hier melding van niet om na te pleiten