Adrianopel en Kirk Kilisse eischen. De mogendheden dreigen met inhouding van financieele hulp, met militaire maatregelen reeds, maar de door de Jong-Turken aangezette Porte, rekenend op Frankrijk met zijn tallooze aandeelen in de Turksche schuld, braveert nog de eerste bedreiging en rekent erop, dat de mogendheden elkander te veel wantrouwen om hetzij een gemeenschappelijke militaire actie te beginnen, hetzij aan een of twee hunner op te dragen Turkije tot rede te brengen. Bulgarije, onmachtig thans om zelfs de Turken te weerstaan, doodelijk verzwakt als het is door het overgroote bloedverlies, zit met de handen in den schoot, afwachtend wat de mogendheden eindelijk voor het gedeemoedigde land zullen doen. En de Turken hebben genoeg ervaring van Europa's eensgezindheid om het er voorloopig niet op te wagen. Wat het einde zal zijn, is niet te zeggen, maar de vermetele Turksche bevelhebber te Adrianopel heeft gezworen het niet levend te zullen verlaten. Het zal er intusschen wel op uitloopen, dat ten minste een deel van Thracië door Bulgarije zal herkregen worden, zij het dan misschien niet als bezit zonder meer doch onder zekere beperkende voorwaarden, terwijl Turkije in ieder geval van de oorlogsschatting af is, die de zegepralende Balkanstaten het wilden opgelegd zien. Er is nog genoeg werk voor de diplomatie.
In China heeft zij niet veel meer te doen, nu de leiders van den zuidelijken opstand voor de overwinnende legers van Joeantsjikai naar Japan gevlucht zijn en ieder oogenblik de val van Nanking kan worden verwacht. Alleen de verdeeling van Mongolië tusschen Rusland en Japan moet nog plaats hebben; blijkbaar heeft Joeantsjikai dit prijs gegeven om de Japanners te bewegen de zuidelijke opstandelingen aan hun lot over te laten. En de beide roovers zullen het over den buit al lang eens zijn!
Ernstiger lijkt het in Mexico te staan, waar president Huerta de Vereenigde Staten trotseert, zijn erkenning als president hooghartig van hen eischt en zich gereed maakt een eventueelen aanval der Amerikanen op zijn moeilijk te veroveren staat af te slaan. Het lijkt erop, dat de Vereenigde Staten hem inderdaad zullen moeten erkennen; natuurlijk niet zonder eenige concessies van zijn zijde, met name op economisch gebied. Hij is gelukkiger dan Castro, wiens inval in Venezuela niet fortuinlijk is afgeloopen.
En te midden van dat alles staan wij gereed tot de opening van het Vredespaleis, apotheose van den vrede op aarde. Maar die opening is feitelijk slechts een uiting van geloof in de toekomst van de menschheid. Vredescongressen en vredespaleizen, wereldconferenties