Winnen op den duur de Turken, dan zal Europa zeker niet gedoogen, dat aan het bestaan der Balkanstaatjes ernstig wordt geraakt. En al zou Europa het gedoogen, Rusland zeker niet.
Rusland. Met argwaan wordt van alle zijden gelet op de houding van dezen alouden beschermer der christelijke Balkanstaten. Men wil wel eenig geloof slaan aan de vredelievende verzekeringen uit Petersburg maar kan niet aannemen, dat de Balkanstaten de wapenen hebben opgevat tegen Rusland's werkelijken wil. Wat er thans gebeurd is, ligt zoo ontegenzeggelijk in de twee eeuwen lang waargenomen lijn der Russische politiek, is zoozeer overeenkomstig de strekking daarvan, zoo geheel overeenstemmend met de Russische wenschen, dat het moeilijk valt zonder meer te gelooven aan Sasonof's betuigingen van onschuld aan het geval, aan Rusland's verklaringen en slappe uitingen van ontevredenheid op zijn brooddronken kinderkens van den Balkan, aan de volkomen nietsbeduidendheid van de mobilisatie aan de Oostenrijksch-Poolsche grenzen. In het bijzonder toont zich Oostenrijk, dat ook zijne belangen op den Balkan heeft en er niet over denkt om de Balkanstaatjes te laten doen wat zij verkiezen, ongerust en ook daar hoort men van ‘onschuldige’ manoeuvres en ‘nietsbeduidende’ garnizoenswisselingen, ja ‘gedeeltelijke’ mobilisatieplannen. Totnogtoe gelukte het Poincaré den vrede te bewaren, daarbij gesteund door de Duitsche politiek en de Engelsche regeering, allen bevreesd voor den wereldbrand, die zou kunnen ontstaan. Maar als Turkije wint, is te verwachten, dat Rusland zich niet onbetuigd zal laten. En wat dan? De oostersche vulkaan is gaan werken en niemand kan zeggen, wat die werking ten gevolge zal hebben.
En als Turkije verliest? Dan kan het alleen nog een veeg bestaan rekken met steun van Engeland of Duitschland. Maar tegen welke offers?! Niet alleen Novibazar, Macedonië, Epirus zijn dan voor de Turken voorgoed verloren maar ook Kreta, ook de eilanden misschien. En het zal een ernstige vraag worden, hoe lang zij Konstantinopel nog zullen houden, ja òf zij het zullen houden.
Intusschen, het grillige oorlogslot is geworpen. Wij hebben af te wachten, hoe de kogel rollen zal.
Italië speelde intusschen de dankbare rol van den derde, die zich verheugt. Het is niet denkbaar, dat het met Rusland op zoo goeden voet staande Italië niet mede een rol heeft gespeeld bij de leiding der uitbarsting op den Balkan: het geeft te denken, dat Montenegro, ook met Italië zoo nauw verbonden - zoo goed als met Rusland - den aanval begonnen is.