wat Allah over hem heeft voorbeschikt, en daar de Turksche Allah een god van afwachten en uitstellen is, kan het nog lang duren, eer de Turk zijn raadsbesluiten verneemt, en dan nog veel langer, eer hij ernaar handelt. Maar dat is een gevaarlijk spel, want intusschen grijpt ieder naar wat hij krijgen kan van Turksch bezit en Turksche rechten.
Engeland blijft bij dat alles wonderlijk stil. Toch zeker niet in afwachting van Ierland's Home Rule? Die zaak schijnt beklonken, al is men lang niet zeker van de Lords. Het is niet onwaarschijnlijk, dat Engeland zijn ouden vriend Italië zijn gang zal laten gaan: de aanval op Tripoli was ook al lang met Engeland gelijk met de andere mogendheden besproken en die op de eilanden in de Aegaeïsche zee is even blijkbaar geschied na overleg met Engeland en de andere mogendheden. Wat Frankrijk als vergoeding kreeg, is duidelijk genoeg; wat Rusland voor zich begeert, is te raden aan Bosporus en Dardanellen; Oostenrijk heeft zijn Bosnië; Duitschland zijn Bagdad-spoorweg. Maar wat krijgt Engeland? Het is met het oog op de historie volstrekt ondenkbaar, dat Engeland van dergelijke zaakjes geen eigen profijt zou trekken. Cyprus? Wie weet?
De Vereenigde Staten zien die dingen als belangstellende maar niet dadelijk belanghebbende toeschouwers aan. Bij hen is het thans de groote vraag: Taft of Roosevelt? En de laatste, handiger bokser dan zijn zware tegenstander, komt weder aardig vooruit in de match. Always Teddy! Als Taft op Yankee-smakelooze wijze vraagt, wat Amerika zou gedaan hebben, als vriend Teddy eens op de rampspoedige Titanic ware omgekomen, antwoordt hij met een beau geste, vol van den waardigsten ernst, waartoe hij in staat is. Of zou er een kansje zijn voor Hughes, die al loert op het been, waarmede hij zou kunnen wegloopen? In ieder geval, ‘republikeinsch’ en niet ‘democratisch’ zal wel de nieuwe president zijn - dat schijnt vast te staan. En als Teddy wat geluk heeft... In zijn vorig presidentschap had hij werkelijk geluk, meer dan Madero in Mexico, waar het weêr geheel mis is en de oude Diaz zelfs weêr eenige kans zou kunnen hebben evenals Castro, van wien men rondstrooit, dat hij stervende is, in Venezuela, waar het ook weder gist.
Het gist overal, ook in Portugal, waar de republiek allesbehalve vaststaat te midden van een toenemenden chaos; ook in Duitschland. Bethmann Hollweg heeft het geluk, dat zijn vijanden hem telkens redden door hun eigen onhandigheden. Nu was het