naar de hechtheid der ‘triple entente’ en der ‘triple alliance’ voor. Kan Duitschland onvoorwaardelijk op zijn bondgenooten rekenen? Op Oostenrijk zeker, maar reeds disconteeren Fransche bladen de ontrouw of laksheid van Italië, dat teveel vriendschap voor Frankrijk koestert, en daarentegen liever tegenover dan naast Oostenrijk staat. En Frankrijks vrienden? Zal Rusland meedoen? Dan zou het door het Oostenrijksche leger; - nog altijd, naar men zegt, een der beste van Europa; - worden vastgehouden, maar dan zou ook de monarchie aan den Donau daarmee haar handen gebonden hebben. En Engeland? Dat het in dit alles stookt en dat het allicht de eenige Staat is die oorlog wenscht is duidelijk. Maar in hoeverre zal de vlootactie invloed hebben op een beslissing, die misschien door een bliksemsnellen veldtocht in Frankrijk al gebracht is? En zal de Fransche vloot, wier manoeuvres te Toulon zoo gunstig zijn verloopen, daarbij een rol van beteekenis spelen?
Ziedaar louter vragen. Er zijn er andere, die niemand afdoende kan beantwoorden eer de gebeurtenissen zelf spreken. Welke legers zijn ‘schlagfertig’? Ons vooroordeel is: in de eerste plaats het Duitsche en dan 't Oostenrijksche; Frankrijks weermiddelen zijn jaren door wanbeheer gedesorganiseerd en ook in Engeland is, zegt men, niet alles te best in orde. Over Rusland en Italië is niet gemakkelijk te oordeelen.
Hierbij komt nu nog een factor: zal socialistisch verzet, misschien verraad, in dezen medespreken? Zoo ja, dan zal dit Duitschland, waar 't nationaal gevoel sterk is, minder deren dan het roode Frankrijk. In spanning wacht geheel Europa op den afloop. De oorlog die nu misschien ontketend wordt, kan 't begin zijn van een periode van strijd. Dat, in geval van vrede, het verdrag zoo hecht zou wezen dat de kiemen van strijd er voor langen tijd door verstikt zouden zijn, kan men nauwelijks verwachten.