Intusschen is het onderhavige geval van ongewone beteekenis. De Sillon was een wijdvertakte vereeniging met tal van organen in de pers, waarin de demokratische, sociale neigingen in het Fransche katholicisme uiting en middenpunt vonden. Vele priesters waren lid, bisschopppen toonden zich die beweging goed gezind; zelfs de Curie scheen aanvankelijk welwillend gestemd. Wat veroordeelt zij nu in dit streven dat zoo geheel op de lijn schijnt te liggen van den arbeiderspaus Leo XIII? Allereerst tracht Pius X dien schijn te verjagen door zich bij herhaling op zijn voorganger te beroepen. Hij meent dat de Sillon, aansturend op politieke, economische, intellectueele emancipatie, de banen der Kerk verlaat en gevaarlijke dwalingen en nieuwigheden binnenlaat.
Vooral echter is het een zaak van organisatie. In de Sillon zijn priesters op denzelfden voet lid als anderen. De afdeelingen zijn niet parochiaal of naar diocesen geordend. Zij ontsnappen dus aan 't directe kerkelijke gezag. Daaraan wil de paus nu de nieuwe ‘Sillon catholique’ onderwerpen. Dan zal ook de dwaling vallen, dat er een wereldsch gebied is dat aan de Kerk onttrokken is. Ja, in theorie wil de Kerk de politiek vrijlaten. Maar hier behoort 't geheele gebied der moraal. En: wat valt daarbuiten?
Ongetwijfeld is deze zaak van de wijdst strekkende gevolgen. De Kerk, die beslag legt op de geheele zedelijke sfeer.
Andere kwesties zijn in wording en ontwikkeling. Het schijnt dat het oude Bloc zijn krachten samentrekt voor een aanval op den nieuweren koers en op 't ministerie. De slag zal wel op finantieel terrein geleverd worden. De fatale operatie van den aankoop der Westerspoor levert haar wrange vruchten op. De lijnen van de Ouest-Etat worden door het eene ongeluk na 't andere geteisterd. De regeering wijt het aan den slechten toestand waarin 't materiaal werd overgenomen; anderen aan den geest van plichtverzuim bij 't personeel: staatsambtenaren, die gevoelen, dat men ze niet aandurft. In elk geval is de lucht niet zuiver.
Grooten indruk heeft de uitgebreide spoorwegstaking gemaakt, waarbij vooral het Noordernet en l'Ouest betrokken zijn geweest, maar die ook in 't Zuiden en Oosten was begonnen of dreigde. Met het Noordernet is een goed deel van 't internationaal verkeer gemoeid; l'Ouest is het net, welks roekelooze aankoop door den Staat onder de ruineuse financieele maatregelen der radicale bent behoort. De staking heeft opnieuw de kwesties naar voren gebracht der rechten van arbeiders bij staatsbedrijven en van de plichten van den Staat bij zulke stoornissen, waardoor de geheele loop van