heerschers aanstelden en handen vol geld grepen en rondslingerden, vertoonen te zamen een som van ruim 13½ millioen aan ‘diverse uitgaven’, niet nader verantwoord. En dat onder ‘controle’ van een rechtbank, waarvan de opdrachten uitgingen, en van een parket, dat het toezicht verzuimde! Duez zit nu achter slot, maar de sommen zijn verdaan; het geld, dat in handen der Kerk zoo ‘onvruchtbaar’ was, zei men, en waarvan Waldeck Rousseau beweerde, dat het de arbeiderspensioenen zou opleveren! Onder de lieden, die zich hevig verontwaardigd toonen, treedt nu de brave vader Combes naar voren, vergetend, dat hij het was, die zijn land in deze richting heeft gedreven.
Een andere wondeplek is 't budget. Hoe kan het anders, waar de gewone uitgaven in 3 jaren met een half milliard (zeggen 500 millioen) zijn geklommen. Er is een middel om te boucler le budget, n.l. leening, en ook dit jaar zal het deficit van ruim 200 millioen voor een overgroot deel door nieuwe leening op korten termijn gedekt worden. Après nous le déluge! In 1911 komen er voor de arbeiderspensioenen 220 millioen bij. De rentelast stijgt natuurlijk en de schatkistbilletten, die men uitgeeft, zijn toch ook over weinige jaren losbaar. De tegenwoordige minister van finantiën Cochery, die zich van zijn voorgangers door wat meer openhartigheid onderscheidt, beweert, dat 1911 een sluitend budget zal brengen: hij hervormt, zegt hij, de financiën in twee termijnen: 't geen evenwel hierin bestaat, in 1910 niets te doen en voor 1911 alles te beloven. Ernst of kortswijl? Zijn voorganger (en opvolger?) Caillaux weet het rechte middel: bij progressieve belasting op inkomen nog progressieve belasting op kapitaal en dito op erfenissen, alles ‘naar de behoeften der schatkist’.
Ziedaar proefnemingen met de algemeene welvaart, die een rijk land als Frankrijk een poos doorstaan kan, maar die geen enkel land op den duur kan verdragen. En de spaarzame Fransche burger en boer zullen op den duur genoeg krijgen van de derde Republiek, die hun deze zegeningen bracht in zoo meer dan voldoende mate. Men vergete niet, dat de Fransche leeningen vooral in Frankrijk geplaatst worden! Het hemd zit ook hier nader dan de rok!